Mare atenție la copii! Cazurile de depresie și anxietate au crescut alarmant în România

930
Anxietatea în România prezintă statistici îngrijorătoare în rândul copiilor și tinerilor. Aproape un copil din trei a avut tulburări anxioase și a apelat la consiliere și suport psiho-emoțional în centrele Salvați Copiii România în ultimii doi ani. Procentul a crescut la aproape 72% pentru adolescenți. Anxietatea a dus, frecvent, la tentative de suicid în cazul lor. Sunt aspecte care au ieșit la iveală în urma unei anchete realizate de organizația Salvați Copiii România.

Centrele de consiliere ale Organizației Salvați Copiii au preluat, în ultimii doi ani, un număr total de 1.241 de copii și adolescenți care au dezvoltat diferite tulburări emoționale. Anxietatea a avut un procent al diagnosticelor de 28,8%, iar tulburările emoționale, de 23%. Copiii aparținând grupei de vârstă 11 – 14 ani și adolescenții între 15 și 18 ani sunt cei care au înregistrat cele mai multe cazuri de depresie, anume procente de 32% și 54%. La tentativele de suicid, s-a ajuns în cazul a trei copii din grupa de vârstă 11 – 14 ani și a cinci adolescenți.

Cât de importantă este terapia?

În afară de stilul de viață cât mai lipsit de stres, specialiștii pot ajuta în cazul depresiei, printr-o evaluare cu exactitate a simptomatologiei. Medicul poate stabili dacă este un episod depresiv și cărei clase aparține acesta. De asemenea, poate da câteva recomandări de primă intenție, precum psihoterapia și terapia medicamentoasă.

Rata deceselor din cauza depresiei și anxietății a ajuns la 85%. Copiii cu anxietate pot dezvolta și depresie, trecând de la evitare la scăderea întăririlor pozitive.

„Ieșirea din pandemie, după perioade lungi de izolare și anxietate socială, apoi fricile cauzate de război și climatul social vulnerabil și-au pus amprenta asupra sănătății mintale a copiilor. Anxietatea și depresia pe care le-au dezvoltat pot avea consecințe dramatice și se pot transforma în traumă, dacă acești copii nu primesc consiliere terapeutică adecvată. Mai mult, este necesar un program național, care să evalueze și să sprijine copiii cu tulburări emoționale să-și revină”, precizează președintele executiv Salvați Copiii România, Gabriela Alexandrescu.

Ancheta a urmărit datele din cazuistica centrelor de consiliere ale organizației Salvați Copiii. În grupul țintă au fost copii și părinți beneficiari ai serviciilor de consiliere ale organizației. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion neprobabilistic, în luna aprilie 2023. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.15 secunde