Iată cum vă puteți recupera banii din fosta taxă de poluare

811
2
Iată cum vă puteți recupera banii din fosta taxă de poluare - fondtimbruldemediu5-1363964495.jpg
Vești bune pentru proprietarii de autoturisme. Dacă ați plătit fosta taxă de poluare, iar noul timbru de mediu v-ar fi costat mai puțin, puteți recupera această diferență. Atenție, însă! Suma de bani care vă revine o puteți recupera doar în condițiile în care nu aveți plăți restante către bugetul de stat. Altfel, acești bani vor ajunge la stat, pentru a acoperi restanțele acumulate. 

Actul normativ care reglementează timbrul de mediu a venit și cu vești bune pentru proprietarii de autoturisme, aceștia având dreptul să își recupereze banii plătiți în plus pentru taxele auto de până acum, fie că e vorba de taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

"În normele metodologice de aplicare privind timbrul de mediu se prevede că timbrul de mediu se stabilește pe baza unei formule de calcul, care are în considerare norma de poluare euro, capacitatea cilindrică și vechimea autovehiculului, care se calculează ca diferența dintre data la care se efectuează calculul și data primei înmatriculări", explică avocatul Florin Bobeși.

Suma de bani poate fi restituită doar către titular

Dacă taxa de poluare, pe care ați plătit-o la înmatricularea mașinii, este mai mare decât timbrul de mediu rezultat din aplicarea noilor prevederi, aveți posibilitatea de a va primi înapoi diferența de taxă plătită. Pentru recuperarea banilor, persoana respectivă trebuie să depună o cerere de restituire la organul fiscal competent, în general Direcția Generală a Finanțelor Publice Județene care a calculat inițial suma de plată. Diferența de bani, însă, poate fi restituită numai către titularul obligației de plată și într-un termen de prescripție de maximum cinci ani.

"În cazul în care taxa specială pentru autoturisme, taxa pe poluare autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule achitată este mai mare decât timbrul de mediu, se restituie sumele reprezentând diferența de sumă plătită, numai către titularul obligației de plată, în termenul de prescripție de cinci ani prevăzut de Codul fiscal", spune avocatul constănțean.

De ce documente aveți nevoie pentru a vă recupera banii

Normele timbrului de mediu mai precizează că restituirea banilor către contribuabili se face de către organul fiscal competent, de la bugetul fondului pentru mediu sau bugetul de stat, după caz, din contul de venituri bugetare în care a fost încasată suma, în contul bancar indicat de către solicitant prin cererea de restituire.

"Potrivit prevederilor legale, sumele se restituie pe baza unei cereri de restituire depusă de către contribuabil la organul fiscal competent, care trebuie însoțită de documentul doveditor al plății taxei speciale, respectiv chitanța fiscală, ordinul de plată și extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plății, precum și copia cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare, cu prezentarea în original a acestora", afirmă Florin Bobeși.

Cei care și-au achitat taxa și nu mai dețin o copie după chitanța fiscală se pot adresa organului fiscal la care au plătit taxa, care le va elibera o copie după documentul de plată.

Dacă aveți datorii la stat nu mai primiți niciun ban

Atenție, însă! Înainte de a vă înhăma la acest proces de restituire a banilor dumneavoastră, asigurați-vă că nu aveți datorii la bugetul de stat. Cei care au restanțe își vor putea recupera banii numai după ce sumele vor fi compensate cu obligațiile fiscale datorate.

Practic, dacă suma pe care o aveți de recuperat este mai mare decât datoria neachitată către stat, veți mai primi doar banii care depășesc respectiva restanță. În schimb, dacă aveți de recuperat din taxa auto o sumă mai mică decât obligațiile restante, vă vor fi stinse datoriile către stat, în limita sumelor pe care trebuie să le recuperați, și nu veți mai primi niciun ban înapoi.

Comentează știrea

un client
23 martie 2013
GLUMITI

Daca si tantalaul asta e avocat, inseamna ca eu sunt Francisc I. e printre cei mai fraieri aocati din ct!!!mi-a mancat banii si a nu facut nimic

?? ?? ????
7 septembrie 2013
?? ?? ????

??? ???? ??? ?? ?? ???? http://www.watchsregulation.com/

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 02 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Cum se modifică taxa de poluare auto?
Pagina a fost generata in 0.5394 secunde