Jandarmii de la instanțe, în pericol de a-și pierde locurile de muncă?

3810
Jandarmii de la instanțe, în pericol de a-și pierde locurile de muncă? - 1ef83ff6aceb6847da6c91867e20611b.jpg

Articole de la același autor

După ce li s-au tăiat salariile în mod semnificativ, jandarmii care păzesc instanțele de judecată constănțene sunt speriați că își vor pierde locurile de muncă în urma unor reorganizări și restructurări de posturi provocate de anumite modificări legislative inițiate de Ministerul Justiției.

Jandarmii care păzesc instanțele de judecată simt securea deasupra capului. După ce statul le-a luat din salarii de nu mai au din ce-și plăti ratele la bănci, în prezent, în urma unui proiect de lege inițiat de Ministerul Justiției (MJ), care a propus modificarea legislației pentru ca paza instituției și instanțelor din țară să nu mai fie făcută de jandarmi, ci de angajați ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), pentru a se reduce cheltuielile, zvonurile privind eventuale restructurări se înmulțesc pe zi ce trece.
Potrivit unor informații care au apărut pe agențiile de știri centrale, Ministerul Justiției propune modificarea și completarea anexelor 1 și 3 din Hotărârea Guvernului 1.486/2005 privind asigurarea pazei și protecției obiectivelor, bunurilor și valorilor cu efective de jandarmi, precum și pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului 1.849/2004 privind organizarea, funcționarea și atribuțiile Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Din 1 martie, din cauza insuficienței efectivelor de jandarmi, regimul postului de control-acces de la intrarea în Ministerul Justiției a fost modificat, în prezent funcționând ca post de pază cu caracater temporar. Pe 4 august, pentru același motiv, respectiv micșorarea cheltuielilor, unitatea care asigura paza a cerut conducerii ministerului reducerea programului de lucru. În acest context, MJ, având în vedere intenția Ministerului Administrației și Internelor de a retrage treptat efectivele de jandarmi însărcinate cu paza obiectivelor publice, propune ca paza sediului să fie realizată de efectivele specializate din ANP.

Aproximativ 40 de jandarmi păzesc instanțele constănțene
Ce se va întâmpla cu cei aproximativ 40 de jandarmi care se află, în prezent la instanțele constănțene?
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, locotenent Irina Drăgan, ne-a declarat că oamenii nu ar trebui să se sperie, pentru că nu se pune problema de a-și pierde locurile de muncă. Ba, mai mult, dacă posturile respective vor fi preluate de angajații ANP, jandarmii de la instanțe ar putea fi redistribuiți în alte locuri în care este nevoie, cum ar fi misiuni de ordine publică. "Este vorba de un proiect. Deo-camdată legea spune altceva, până când nu vom vedea modificările făcute nu putem comenta" - a mai spus lt. Drăgan. Și purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Constanța, maior Sorin Trancă, ne-a declarat că nu poate comenta inițiativa de proiect, dar, în situația în care se vor pune în practică noi reglementări în acest sens, oamenii nu vor fi trimiși acasă, ci vor fi redistribuiți.

Penitenciarul Poarta Albă nu are oameni pentru paza instanțelor
De partea cealaltă, proiectul de modificare legislativă al Ministerul Justiției aduce controverse și în sistemul penitenciar. În prezent, cel puțin la Penitenciarul de Maximă Siguranță de la Poarta Albă, există un mare deficit de personal. Cu ce oameni să fie asigurată și paza instanțelor? Aceeași întrebare și-o pune și directorul unității de detenție, comisar șef Gelu Dănuț Dincă. "La ora actuală, cu efectivele pe care le avem, nu putem face față la activitățile și compentențele noastre. Dacă acest proiect s-ar pune în practică trebuie modificate și alte acte legislative, pentru că noi nu avem atribuțiuni de pază la instanțe. Trebuie modificate ștatele de organizare, spre exemplu" - ne-a declarat comisarul șef Gelu Dănuț Dincă. În ceea ce privește oamenii de care ar avea nevoie pentru asigurarea pazei instanțelor, ei ar trebui recrutați, ceea ce nu se prea pupă, de altfel, cu moda restructurărilor din sistemul public din ultima vreme…
Mai există și o altă problemă care, se pare, nu a fost luată în calcul de Ministerul Justiției. Există județe în țară în care nu există penitenciare, dar sunt instanțe de judecată. Ce se va face în astfel de situații? Oamenii ar trebui să fie aduși de la penitenciare din alte județe pentru paza unor obiective? Asta ar însemna o mult mai mare risipă de bani, în situația în care se dorește a se face economii...
Rămâne de văzut, în cele din urmă, cum va ajunge acest proiect să fie pus în aplicare, dar dacă dialogul cu unitățile penitenciare din teritoriu sau alți factori implicați în această reorganizare nu va exista vor fi, din plin, mult mai multe probleme în momentul punerii în practică a modificărilor legislative.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 07 Aprilie 2010
Stire din Eveniment : Cine pe cine apără în Constanța?
Pagina a fost generata in 0.4403 secunde