X

Judecătoarea Popoviciu din dosarul ”2 Mai”, suspendată disciplinar

307
Judecătoarea Popoviciu din dosarul ”2 Mai”, suspendată disciplinar - ancuta-popoviciu-1728476364.jpg

Articole de la același autor

Judecătoarea Ancuța Popoviciu, devenită celebră pentru atitudinea sfidătoare de la procesul accidentului de la ”2 Mai” provocat de tânărul Vlad Pascu, a fost suspendată din funcție pe o perioadă de trei luni.


”Admite acțiunile disciplinare conexate formulate de Inspecția Judiciară împotriva pârâtei Popoviciu Ioana Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Constanța.
În baza art.273 alin.(1) lit.e) din Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, aplică pârâtei Popoviciu Ioana Ancuța – judecător în cadrul Judecătoriei Constanța sancțiunea disciplinară constând în „suspendarea din funcție pentru o perioadă de trei luni” pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.271 lit.g) teza I și art.271 lit. s) teza a II-a din același act normativ.
Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se arată pe ordinea de zi soluționată a Secției pentru judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.


Abaterile la care se face referiri:
g) nerespectarea în mod repetat și din motive imputabile a dispozițiilor legale privitoare la soluționarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile;
s) exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență.


”Inspectorii judiciari au reținut că nerespectarea dispozițiilor referitoare la studiul dosarului și pregătirea judecății, maniera aparte, neprofesionistă de conducere a unui proces, chiar dacă anterior judecătorul a fost sancționat pentru aceeași abatere disciplinară, încălcarea principiului contradictorialității și a principiului soluționării cauzei cu celeritate, refuzul de a pune în discuție la momentul procesual stabilit de lege a cererilor și excepțiilor care vizau extinderea cadrului procesual, dispunerea de măsuri care nu au aplicabilitate în procesul penal (introducerea în cauză a unor terți în calitate de intervenient accesoriu în interesul părților civile), dispunerea unor soluții fără furnizarea unei motivări care să fundamenteze soluția și să expliciteze raționamentul logico-juridic al magistratului, nesocotirea dispozițiilor procesuale care reglementează judecata în cameră preliminară și în primă instanță, deși dispozițiile legale încălcate de magistrat nu comportă niciun fel de dificultate, nu sunt dispoziții legale recente ori cu totul deosebite, nu pun în discuție probleme de drept deosebite, fiind aplicate în mod constant și uniform la nivel național, toate acestea având consecințe grave asupra drepturilor procesuale ale părților, a înfăptuirii actului de justiție, deteriorarea încrederii și a respectului justițiabililor față de magistrat, afectarea imaginii justiției ca serviciu public, întrunesc elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute de art. 271 lit. s) teza a II-a raportat la art.272 alin. (2) și (3) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și al procurorilor”, se arată în acțiunea disciplinară.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5152 secunde