La un pas de grevă în M.A.I.! Supărările mocnesc în rândul personalului contractual

750
La un pas de grevă în M.A.I.! Supărările mocnesc în rândul personalului contractual - fondgrevapolitie-1658665773.jpg

Articole de la același autor

Negocierile purtate de Ministerul Afacerilor de Interne și sindicaliștii reprezentativi pe marginea contractului colectiv de muncă a personalului contractual din cadrul structurilor din subordinea instituției nu au fost încununate de succes. Drept pentru care, sindicaliștii au anunțat răspicat: „Ne pregătim de prima grevă din M.A.I.!”.

În ultimii ani, în repetate rânduri, au fost expuse opiniei publice nemulțumirile oamenilor în uniforme albastre din cadrul inspectoratelor județene de poliție. Dar realitatea este că, pe lângă polițiști, în cadrul acestor instituții lucrează și personal contractual: secretare, oamenii de la arhivă, contabilitate, referenți și îngrijitori. Iar prin activitatea acestora se asigură că merg lucrurile în unitățile de poliție. De exemplu, este de notorietate faptul că, ani buni, secțiile de poliție din județul Constanța nu au „beneficiat” de femei de serviciu, astfel că imobilele ajunseseră să aibă de suferit la acest capitol.
 

La sfârșitul săptămânii trecute, drepturile și obligațiile personalului contractual din cadrul structurilor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne – vorbim despre Poliție, Jandarmerie, inspectorate pentru situații de urgență, Anticorupție, Inspectoratul General de Imigrări etc – au fost puse în discuție, în cadrul unei întâlniri între reprezentanții ministerului și sindicaliștii de la Federația PUBLISIND, Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual și Smart LEX, pe marginea contractului colectiv de muncă. După ore de discuții, verdictul sindicaliștilor din toate cele trei sindicate a fost clar: „Ne pregătim de grevă!”.



„Dispreț, dezinteres și indiferență față de această categorie de personal”


„În urma finalizării negocierilor pentru încheierea unui Contract colectiv de muncă (CCM) valabil pentru întreg personalul contractual/civil din cadrul MAI, indiferent de structură, reprezentanții conducerii desemnați să negocieze au refuzat o serie de propuneri. Este important să precizăm că negocierea CCM-ului a fost inițiată în urmă cu aproximativ o lună jumate iar partea sindicală a fost reprezentată de cele trei organizații sindicale reprezentative la nivelul MAI, printre care și Federația PUBLISIND din care face parte Sindicatul EUROPOL. Dacă în cazul Acordul colectiv, valabil pentru polițiști, am scris la momentul respectiv că a fost o adevărată cacealma, fiind inițiat, negociat și încheiat în aceeași zi, având la masă lideri ai unor organizații sindicale care nu au reprezentativitate, și care au fost folosiți de către MAI pentru a bloca orice propunere care să vizeze stabilirea unor drepturi suplimentare pentru polițiști, în ceea ce privește Contractului colectiv, valabil pentru personalul contractual, MAI a respectat întocmai prevederile legale. Precizăm că procedura de anulare a acestui Acord colectiv este în derulare. De asemenea, în cazul negocierii CCM-ului nu au mai îndrăznit să se folosească de organizații sindicale nereprezentative și de lideri aserviți pentru ca acestea să semneze Contractul colectiv, pentru că erau conștienți că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va refuza înregistrarea acestuia.


Încă de la debutul primei ședințe de negociere, reprezentantul Sindicatului Europol a criticat conducerea MAI pentru două chestiuni esențiale: în componența comisiei de negociere, prezidată de secretarul de stat Voican, formată din nu mai puțin de 12 reprezentanți, nu a fost nominalizat niciun personal contractual! Cu alte cuvinte, cei pentru care negociam nu erau de față din partea angajatorului. Iar reprezentanții MAI nu au formulat nici măcar o propunere în plus față de conținutul precedentului CCM;

Aceste două observații sunt deosebit de importante pentru a demonstra disprețul, dezinteresul și indiferența față de această categorie de personal”, au arătat sindicaliștii.
 

„În urma refuzului angajatorului de a accepta propunerile formulate unanim de către Federația PUBLISIND, FSNPPC și Smart LEX, se creează premisele organizării primei GREVE din Ministerul Afacerilor Interne. Sigur, până la momentul încetării activității de către personalul contractual, legea ne obligă să parcurgem etapele concilierii și medierii care se vor asigura de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. După această etapă a concilieri, dacă M.A.I. nu va accepta revendicările, este obligatorie notificarea unităților MAI despre organizarea grevei de avertisment, care nu poate dura mai mult de două ore și în cele din urmă a grevei propriu-zise, pe perioadă nedeterminată”, au adăugat sindicaliștii. Mai mult, aceștia au arătat că și personalul contractual din Ministerul Apărării Naționale și alte structuri, precum SRI sau SPP – care au restricții în ceea ce privește formele de protest – au drept la grevă, drept pentru care vor fi acest moment pentru fi considerat „un moment de cotitură care poate declanșa scânteia nemulțumirilor”. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3305 secunde