Mâhnire în haină militară! „Și-au lăsat familiile la Constanța, înainte de Paște!”

5911
Mâhnire în haină militară! „Și-au lăsat familiile la Constanța, înainte de Paște!” - fond-1620053984.jpg

Articole de la același autor

Supărare în rândul scafandrilor fluviali: cu două săptămâni înainte de Paște, aceștia au fost dislocați de la Centrul 39 Scafandri din Constanța în garnizoana de la Brăila, fiind cazați pe nava bază „Dâmbovița”, din portul Vărsătura. După aproape două decenii în care structura de scafandrii fluviali a funcționat la Constanța, Forțele Navale au luat decizia de a o muta înapoi la Brăila.

Viața de militar își are privațiunile și rigorile ei. „Mergi oriunde te trimite Armata!” – este o „sentință” pe care o știu prea bine toți militarii, din momentul în care au îmbrăcat haina militară. Iar zilele acestea, scafandrii fluviali resimt din plin privațiunile pe care le presupun această carieră. Căci, după aproape 20 de ani în care structura de scafandri fluviali a funcționat la Constanța, în cadrul Centrului 39 Scafandri, mai marii Forțelor Navale au luat decizia să o mute înapoi la Brăila. Ceea ce înseamnă că scafandrii care și-au construit o viață în municipiul de la malul mării, cu familie, prieteni și proprietăți achiziționate, vor trebui să se mute. Decizia i-a nemulțumit pe mulți, drept pentru care o parte dintre ei și-au cerut transferul pe la alte unități. „Sunt oameni cu familii, care au făcut credite pentru a-și cumpăra case în Constanța, care au toată viața aici. Și au fost anunțați că gata, de la 19 aprilie se mută la Brăila. Mulți s-au transferat la alte unități”, ne-au spus sursele noastre, din cadrul Armatei.

Iar cei care nu s-au transferat au fost mutați la Brăila, unde sunt cazați pe Dunăre, pe nava bază „Dâmbovița”, în portul Vărsătura.

Scafandrii fluviali au tot fost redislocați, de-a lungul timpului

Referitor la decizia dislocării structurii de scafandrii fluviali, se impune menționat că structura nu a funcționat dintotdeauna la Constanța. Din contră, la câteva decenii a fost supusă „reorganizării” și mutată de la Tulcea la Brăila, apoi, în 2003, în urma unui scandal provocat de dezertarea a doi soldați în termen care au fugit cu pistoale și mitraliere și au împușcat niște oameni, scafandrii fluviali au fost dislocați la Constanța. În toamna lui 2020 s-a decis revenirea la Brăila.

Reprezentanții Forțelor Navale au relatat: „Grupele de scafandri fluviali au existat în organica Forțelor Navale Române încă din anii 1970, fiind dislocate în zona de responsabilitate a Forțelor Navale, de-a lungul Dunării, în garnizoanele: Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Brăila și Tulcea. În anul 1993, ca urmare a reorganizării Armatei României, aceste subunități de scafandri au fost desființate și s-au înființat două Grupuri de scafandri fluviali (fiecare cu câte șase grupe de scafandri), în garnizoanele Brăila și Tulcea. În anul 2001, ca urmare a unei alte etape a procesului de reorganizare a Armatei, Grupul de scafandri fluviali de la Tulcea s-a desființat, militarii fiind transferați la Grupul de scafandri fluviali de la Brăila; până la acea dată, structurile de scafandri erau subordonate comenzii marilor unități militare din garnizoanele respective. Începând cu anul 2001, Grupul de scafandri fluviali din garnizoana Brăila a fost subordonat Centrului 39 Scafandri din Constanța, iar, începând cu anul 2003, efectivele de scafandri fluviali au fost redislocate în garnizoana Constanța”.



„Armata înseamnă privațiuni și restrângeri de drepturi și libertăți”


Cât privește motivul pentru care, la 19 aprilie, scafandrii fluviali s-au întors în garnizoana din Brăila, Forțele Navale au arătat că „argumentele pentru adoptarea acestei decizii sunt strict de natură operațională”. 

„Redislocarea scafandrilor fluviali în garnizoana Brăila, începând cu data de 19.04.2021, se execută în conformitate cu Hotărârea nr. 41 a Consiliului Militar al Statului Major al Forțelor Navale, privind dislocarea scafandrilor fluviali în garnizoana Brăila, adoptată în ședința ordinară din data de 24.09.2020, în conformitate cu Dispoziția șefului Direcției Structuri și Planificarea Înzestrării nr. G (S) 332 din 11.03.2021, emisă în urma aprobării de către șeful Statului Major al Apărării. Argumentele pentru adoptarea acestei decizii sunt strict de natură operațională și au în vedere îndeplinirea de către Forțele Navale

Române a misiunilor specifice în zona de responsabilitate”, au arătat reprezentanții Statului Major al Forțelor Navale.

Totodată, aceștia au precizat: „În prezent, toți militarii care execută procesul de redislocare a secției în garnizoana Brăila beneficiază, în conformitate cu prevederile legale, de toate condițiile necesare desfășurării în bune condiții a activităților și misiunilor specifice. Menționăm faptul că, acest aspect face parte din multele privațiuni și restrângeri de drepturi și

libertăți asumate de către fiecare militar al Armatei Române, la intrarea în sistemul militar, prin jurământ, potrivit legislației în

vigoare”.



Scandalul din urmă cu două decenii


Cât privește scandalul din 2003, în urma căruia scafandrii fluviali au fost aduși la Constanța, reamintim că doi militari în termen, încadrați la Grupul de Scafandri Fluviali, au fugit din unitatea militară înarmați cu două pistoale mitralieră, un pistol Carpați și muniție. Ei au tras într-un autobuz cu muncitori de la termocentrala de la Chișcani, rănind un bărbat. Ulterior, cei doi au încercat să fugă. Unul dintre ei, Radu Popa, a fugit spre Dunăre, în vreme ce Petcu Iusuf a amenințat un șofer cu arma, l-a dat jos din mașină și a pornit spre Constanța, unde domicilia. Ambii au fost prinși în scurt timp de Poliție, pentru capturarea lor fiind trase mai multe focuri de armă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8438 secunde