Bilanț la Parchetul Curții de Apel Constanța

Mai mulți infractori, în fața justiției: motiv de bucurie sau îngrijorare?

2423
1
Mai mulți infractori, în fața justiției: motiv de bucurie sau îngrijorare? - maimulti-1392056594.jpg

Articole de la același autor

Procurorii constănțeni au terminat anul 2013 într-un mod excepțional. Parchetul Curții de Apel Constanța se află pe primul loc în țară, cu cea mai mare medie de cauze de soluționat per procuror. Cu alte cuvinte, procurorii constănțeni au fost harnici, însă acest lucru înseamnă și un număr mult mai mare de dosare, adică o rată a infracționalității semnificativ crescută. 


La sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a avut loc, ieri, raportul de evaluare a unității, dar și a celor două parchete de tribunal și șapte parchete de judecătorie coordonate de Parchetul Curții de Apel Constanța. La bilanț, au participat procurorii con-stănțeni, printre care Raluca Ceaușu, procuror șef al Secției Urmărire Penală, și Elena Grecu, procuror general al Parchetului Curții de Apel Constanța, dar și prim adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, consilierul procurorului general, Alexandra Șinc și membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Luminița Palade. 


Primii în "top"
În anul 2013, procurorii constănțeni au avut de soluționat peste o sută de mii de cauze, în condițiile în care numărul personalului a scăzut, față de anul precedent. Mai mult, procurorii PCA sunt pe prima poziție, pe țară, cu cea mai mare medie de cauze de soluționat pe procuror. "Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța figurează cu cea mai mare medie de cauze de soluționat/procuror la nivelul parchetelor de curți de apel, respectiv 116 cauze/procuror, față de o medie națională de 71,48 dosare/procuror și a treia poziție la numărul de cauze soluționate. Menționăm faptul că raportarea s-a făcut la un număr de 14 posturi de procurori ocupate efectiv, deși la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în anul 2013, și-au desfășurat activitatea efectiv, un număr de 10 procurori, cifră în raport de care, încărcătura pe procuror este evident net superioară", a precizat procurorul șef al Parchetului Curții de Apel Constanța, Elena Grecu. 


Delincvența juvenilă, o problemă 
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și parchetele din subordine au trimis în judecată, anul trecut, 284 de minori, dintre care 26 în stare de arest preventiv. O majorare semnificativă, în condițiile în care în 2012 au fost trimiși în judecată 197 de minori. 


Lipsă de personal 
"Vulnerabilitatea principală ce trebuie surmontată rămâne insuficiența resurselor umane, în condițiile în care numărul posturilor ocupate a fost de 97 din totalul de 111, dar și nevoia modificării statului de funcții și personal auxiliar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea și Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia din perspectiva volumului deosebit de activitate și a intrării în vigoare a aplicării Noului Cod Penal și Noului Cod de Procedură Penală. Procurorii, indiferent de parchetul unde funcționează, au fost preocupați în mod constant pentru desfășurarea unei activități care să aibă drept efect creșterea gradului de încredere a justițiabilului în actul de justiție, respectarea drepturilor și intereselor sale", a conchis procurorul șef.


Comentează știrea

unu
11 februarie 2014
sau

sau inseamna ca au trimis in judecata si musca in zbor...inca o dovada ca porcurorii constanteni lucreaza pentru statistica!rusine, porcilor (si scroafelor)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6668 secunde