Mai puțini polițiști corupți în 2013

140
Mai puțini polițiști corupți în 2013 - politiaromanamaiputinipolitistic-1392145444.jpg

Articole de la același autor

La sediul Inspectoratului General de Poliție Română, a avut loc, ieri, bilanțul activității pentru anul 2013. 


La activitate, au participat primul - ministru Victor Ponta, procurorul general al României, Tiberiu Nițu, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și procurorul șef al DIICOT, Alina Bica. De asemenea, prezenți, prin intermediul videoconferinței, au fost și reprezentanții IPJ Constanța. 
"Urmare a activității desfășurate și a rezultatelor obținute de către Poliția Română în anul 2013, putem afirma în conti-nuare, cu tărie, faptul că România este o țară sigură", au declarat reprezentanții IGPR. 


61 de polițiști decedați 
Pentru îndeplinirea obiecti-velor din 2013, Poliția Română a dispus de resurse limitate de constrângerile bugetare - îmbucurător a fost faptul că bugetul anului 2013 a fost mai mare decât cel din 2012. La sfârșitul anului trecut, în Poliția Română își desfășurau acti-vitatea 55.844 de angajați, cu 452 mai mulți decât în anul 2012, creștere datorată înca-drării promoțiilor, precum și politicii de resurse umane adoptate. Vârsta medie a polițistului român este de 38 de ani. De asemenea, numărul femeilor polițist, dar și al polițiștilor de altă naționalitate decât cea română a crescut. Anul trecut au decedat 61 de polițiști. 
Numărul recompenselor acordate pentru îndeplinirea exemplară a atribuțiilor de serviciu a crescut cu 33%, iar faptele de corupție comise de polițiști au  scăzut semni-ficativ, cu peste 16%. 


5.000 de persoane salvate 
Pentru prevenirea și com-baterea fenomenului infrac-țional, Poliția Română a rea-lizat sute de mii de intervenții, inclusiv la apelurile de urgență 112, și a desfășurat foarte multe acțiuni, misiuni și ve-rificări, în majoritatea cazurilor în condiții dificile. Astfel, s-a reușit salvarea a peste 5.000 de persoane, au fost aplanate peste 200.000 de stări conflictuale și rezolvate sute de mii de petiții și reclamații ale cetățenilor. În anul 2013, siguranța cetățeanului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. 


Omorurile, în scădere 
Infracțiunile de mare violență (în această categorie sunt incluse omorul, tentativa de omor, pruncuciderea, lovirile cauzatoare de moarte, tâlhăria urmată de moartea victimei și violul - victima sub 15 ani, ori urmat de moartea sau sinuciderea victimei) înregistrează o scădere cu 7% față de anul trecut. Furtul, pentru prima dată în ultimii șase ani, prezintă o scădere semnificativă (-8,3%) și rămâne principala infrac-țiune săvârșită în România.
De asemenea, numărul infrac-țiunilor de tâlhărie înregistrează o scădere semnificativă (-23,9%) pentru prima dată în ultimii trei ani, înregistrând cea mai mică valoare din ultimii zece ani. Se înregistrează scăderi la aproape toate categoriile de fapte privind tâlhăria.  


Mai puține persoane decedate în accidente rutiere 
Anul 2013 a reprezentat o premieră și în ceea ce privește riscul rutier - pentru prima dată după 1990 numărul persoanelor decedate în accidente de circulație a scăzut sub 2.000. Și aceasta în condițiile în care parcul auto a crescut semnificativ, respectiv de la 1.890.000 de autovehicule la 5.980.000. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5547 secunde