Cum sunt păziți arestații la domiciliu, fără brățările GPS

1077
Cum sunt păziți arestații la domiciliu, fără brățările GPS - fondcumsuntpazitiarestatiiladomi-1391704519.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii nu au încă în dotare brățări GPS pentru a-i putea monitoriza non-stop pe suspecții "arestați la domiciliu", dar magistrații au emis primele dispoziții privind aplicarea acestei măsuri preventive. În aceste condiții, cum se verifică dacă suspecții stau într-adevăr închiși în casă? 


Prevederea noii legislații penale, intrată în vigoare la 1 februarie, privind arestul la domiciliu este una dintre noutățile care stârnește cele mai mari controverse. Și asta pentru că, deși s-a discutat pe marginea ei vreme de câțiva ani, ba chiar a intrat în vigoare, oamenii legii nu au încă toate dotările necesare pentru a o pune în aplicare. 
Concret, Poliția Română nu a fost dotată până în prezent cu brățările cu GPS ce urmează să fie montate pe piciorul suspectului, dar nici cu dispozitivele care vor fi montate la sediile inspectoratelor de poliție, pentru monitorizarea infractorilor. Acest fapt nu i-a împiedicat, însă, pe magistrații din București și Alba Iulia să pună în practică prevederea și să dispună, în ultimele zile, "arestarea la domiciliu" pentrupatru bărbați. 


Brățările GPS nu sunt pentru toți arestații la domiciliu 
Cum a fost posibil, de vreme ce oamenii legii nu au respectivele brățări? Răspunsul, după cum ne-au precizat surse din cadrul Poliției, este oferit de noua legislație: brățările cu GPS nu sunt obligatorii pentru toți arestații la domiciliu, ci doar în situațiile în care va dispune judecătorul! 
"Codul Penal prevede, cu privire la arestul la domiciliu, faptul că «judecătorul poate dispune ca, pe durata arestului la domiciliu, inculpatul să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere». Altfel spus, nu este obligatoriu ca toți cei pentru care se ia această măsură să poarte respectivele brățări", au subliniat polițiștii. 


Fără brățări, fără regulament… 
De altfel, chiar dacă ar fi existat aceste brățări, nu ar fi putut să le folosească, întrucât nu există încă un regulament de aplicare, ne-a precizat Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție. Respectivul regulament ar fi trebuit să apară ca anexă la Legea 254/2013, privind executarea pedepselor și a mă-surilor privative de libertate, dar deocamdată încă se lucrează la proiect. 
Concret, iată ce prevede art. 124 al legii respective: "În situația în care, cu ocazia dispunerii măsurii arestului la domiciliu, se stabilește ca inculpatul să poarte un dispozitiv electronic de supraveghere, modul de utilizare a acestuia, precum și condițiile referitoare la transmiterea, modificarea și stocarea datelor obținute prin supravegherea electronică se stabilesc prin regulamentul de aplicare a prezentei legi". 
"Principala problemă este lipsa respectivelor dispozitive de urmărire prin GPS, dar lipsește și regulamentul de aplicare. Căci trebuie să se stabilească, în mod unitar, cum se procedează pas cu pas în aceste cazuri. Vor fi persoane arestate la domiciliu care vor locui într-un apartament și vor avea perimetrul mai mic decât cele care locuiesc la casă, vor fi persoane care vor avea voie să meargă la serviciu, la cursuri sau la magazinul din colț ori farmacie, mai ales dacă locuiesc singure. Regulamentul res-pectiv stabilește cine îl transportă pe suspect de la instanță la domiciliu, cine măsoară perimetrul etc.", a explicat polițistul. 
Între timp, în așteptarea regulamentului și brățărilor cu GPS, Poliția Constanța a pregătit biroul de supraveghere judiciară care va monitoriza arestații la domiciliu. 
"La Inspectoratul Județean de Poliție Constanța, a fost organizat un astfel de birou și au fost aleși oamenii care vor face parte din această structură, cât și persoana care-i va coordona activitatea", ne-a precizat Bogdan Păduraru, purtător de cuvânt. 


Vizite inopinate, acasă și la muncă 
În aceste condiții, cum și cine verifică dacă suspecții stau în tr-adevăr închiși în casă? Potrivit noii legislații penale, polițiștii de la cel mai apropiat post de poliție și cei de la noul birou de supraveghere. Aceștia pot să-i facă vizite suspectului, la orice oră din zi sau din noapte; sau, dacă suspectul are permisiunea să meargă la serviciu, poate să apară, inopinat, la locul lui de muncă. 
Pe de altă parte, suspectul ares-tat la domiciliu poate să-și părăsească locuința în situațiile de urgență, singura condiție care i se pune este ca ulterior să-i informeze pe polițiști. 
"S-a tot discutat că suspecții vor putea să ia legătura cu martorii, deși li se interzice. Și până acum, când se lua măsura preventivă de a nu părăsi localitatea sau țara, li se interzicea același aspect. Această nouă măsură este similară, cu singura deosebire că aria permisă este mult restrânsă. Apoi, dacă încalcă regulile, riscă să ajungă în arest preventiv!", au mai arătat oamenii legii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 05 Februarie 2014
Stire din Eveniment : Unde ajung copiii care comit infracțiuni
Pagina a fost generata in 0.7481 secunde