Senatorii au aprobat abrogarea articolului 276 din Codul penal

157
Senatorii au aprobat abrogarea articolului 276 din Codul penal - stockvaultlaw137274-1391516556.jpg

Articole de la același autor

Plenul Senatului a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege privind abrogarea articolului 276 din Codul penal, inițiat de mai mulți parlamentari, în mare parte liberali.


Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, articolul 276 din legea nr. 286/2009 privind Codul penal, având titlul marginal "presiuni asupra justiției", incriminează "fapta unei persoane care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declarații publice nereale referitoare la săvârșirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracțiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influența sau intimida". 


Potrivit sursei citate, sancțiunea ce se poate aplica este închisoarea de la trei luni la un an sau amendă. Inițiatorii proiectului consideră că, prin formularea amintitului articol, "declarațiile oricărei persoane, cu atât mai mult cele apărute în mass media, ar putea fi interpretate în orice moment ca fiind o presiune la adresa unui judecător sau a unui alt organ de urmărire penală". 


Acest fapt, spun inițiatorii, nu face decât să creeze posibilitatea pronunțării unor soluții arbitrare care să aducă atingere libertății de exprimare.  Totodată, aceștia reamintesc faptul că libertatea de exprimare este un drept fundamental, garantat de Constituție. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4444 secunde