Unde ajung copiii care comit infracțiuni

5743
1
Unde ajung copiii care comit infracțiuni - undeajung-1391529886.jpg

Articole de la același autor

Minorii care fură, dau în cap sau comit violuri nu mai sunt condamnați la închisoare. Noul Cod Penal prevede că aceștia trebuie "internați" în centre educative sau de detenție, unde tot ce se face este în sensul reintegrării lor în societate, ca cetățeni onești: merg la școală, învață o meserie, dar și, dacă este cazul, despre igiena personală. Iar atunci când sunt cuminți și au rezultate bune, sunt recompensați cu zile libere. 


Noua legislație penală, intrată în vigoare la începutul lunii februarie, schimbă modul în care sunt priviți și tratați minorii care comit infracțiuni, cât și tinerii care au peste 18 ani, dar au comis infracțiunea înainte de împlinirea majoratului. 
"Minorii nu mai pot fi sancționați cu închisoarea, ci li se pot aplica - dacă au peste 16 ani, iar cei de 14 - 16 ani, doar dacă au discernământ - numai măsuri educative. Măsurile privative de libertate sunt: internarea într-un centru educativ, pentru o pedeapsă între 1 și 3 ani, și internarea într-un centru de detenție pentru pedepsele între 2 și 5 ani sau 5 și 15 ani", a explicat judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. 
Concret, minorii nu mai sunt "condamnați", ci "internați", iar în perioada în care sunt privați de libertate, toate eforturile agenților de penitenciare și psihologilor sunt pentru a-i reintegra în sânul societății ca oameni onești! 


Centrele de detenție pentru minori 
Nici până în prezent, minorii nu erau închiși în orice penitenciar din țară, ci doar în cele două centre de reeducare, de la Buziaș și Târgu Ocna, și în cele trei penitenciare de minori și tineri, de la Tichilești, Craiova și Bacău. Cât de curând - se așteaptă o hotărâre de Guvern! - aceste instituții se vor reorganiza: centrele de reeducare vor deveni centre educative, iar penitenciarele de minori și tineri vor deveni centre de detenție pentru minori, după cum se menționează în noul Cod Penal. Ceea ce înseamnă că în cele cinci centre vor fi "internați" minorii infractori din întreaga țară, dar și tinerii care au peste 18 ani și au furat sau au dat în cap în timpul copilă-riei. De exemplu, la unul dintre aceste centre vor fi mutați și cei doi tineri constănțeni condamnați pentru violarea unui băiețel, în cazul cărora instanța de judecată a dispus internarea într-un centru de detenție, pentru că au comis infracțiunile în minorat. Nu înseamnă, însă, că vor fi liberi să iasă din unități când vor dori, ne-au dat asigurări repre-zentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor. Chiar dacă centrele moderne, cum este cel de la Bu-ziaș, nu mai au nici gratii, nici sârmă ghimpată! 


Dacă sunt cuminți, pleacă în vacanță acasă! 
Penitenciarul de Minori și Tineri Craiova va fi unul dintre centrele de detenție unde vor fi "internați" minori. Unitatea a fost, înainte de ’89, școală de corecție și arată precum o unitate școlară oarecare, cu internat. Aici, din totalul de 480 de minori și tineri privați de li-bertate, peste 220 merg la școală, în cadrul unității de învățământ înființate în incinta penitenciarului, ce are profil tehnologic și este subordonată Inspectoratului Școlar Dolj. Tocmai de aceea, reprezentanții unități sunt convinși că nu vor trebui să facă prea multe schimbări de structură, odată cu transformarea în centru de detenție. 
Fiecare minor și tânăr au desemnat un "educator de caz", care le supraveghează îndeaproape acti-vitatea și evoluția. "Acest educator îi ghidează inclusiv în ceea ce privește igiena personală, cum să se comporte în societate, face recomandarea pentru școlarizare, pentru formarea profesională. Una dintre noutățile Legii 254/2013 este faptul că acest educator de caz face parte din comisia care stabilește planul individualizat de educație și reintegrare. În plus, în cazul minorilor, din comisia respectivă poate să facă parte și un reprezentant al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului", ne-a precizat inspector principal Dan Barbu, purtător de cuvânt al penitenciarului. 
Iar reintegrarea socială este urmărită, pas cu pas, din toate aspectele ei: pe lângă cursurile școlare, minorii participă la proiecte împreună cu cei din libertate, sunt ghidați către o meserie, în funcție de aptitudinile pe care le au și chiar se fac demersuri pentru a nu se pierde legătura cu familia. Căci, "pentru a ajunge o poveste de succes, pentru acești tineri, ele-mentul esențial este sprijinul fa-miliei, la eliberarea din sistem", a subliniat insp. princ. Dan Barbu. 
Pentru a-i încuraja pe minori să-și dea interesul, noua legislație penală prevede recompense atrac-tive: astfel, "pentru interesul mani-festat în procesul educativ și pentru participarea activă la activitățile organizate în centru, precum și pentru un comportament adecvat față de celelalte persoane internate și față de personalul centrului, se pot acorda următoarele recompense: suplimentarea numărului convorbirilor online (încă nu se aplică!), suplimentarea drepturilor la pachete și/sau vizite, trimiterea în tabere și excursii, acordarea de învoiri de 24 de ore, în localitatea în care este situat centrul"; alte recompense sunt învoirile la sfârșit de săptămână, pentru a merge acasă, cele din vacanțele școlare, de maxim 15 zile/serie și 45 de zile/an. 


Prea mulți copii-problemă, prea puține locuri 
Problema acestor centre, ce rămâne de actualitate și în contextul noii legislații, este cea a spațiului! La ora actuală, centrele sunt aproape pline - de exemplu, la centrul de la Buziaș sunt 102 internați, din 108 locuri, iar la Târgu Ocna, 59 de internați, din aproape 100 de locuri. "Este o problemă generală, la nivelul tuturor unităților de detenție!", au subliniat reprezentanții ANP.


Comentează știrea

noni
5 februarie 2014
simplu

Ajung in politica, se fac primari, senatori, deputati...

Articole pe aceeași temă

Luni, 13 Ianuarie 2014
Stire din Eveniment : Noul Cod penal, amânat?
Pagina a fost generata in 0.6098 secunde