Mărturiile unui constănțean de pe vasul groazei!

2171
Pe vasul de croazieră  Costa Concordia, naufragiat vineri seară, după ce a lovit o stâncă din apropierea coastei Italiei, se aflau mai mulți constănțeni. Ei sunt așteptați să ajungă acasă, în această seară.

Alexandru Bănescu, în vârstă de 25 de ani, se numără printre constănțenii care se aflau pe renumitul vas de croazieră italian în momentul naufragiului. Fost înotător, tânărul era angajat ca instructor de fitness și era la primul voiaj.

"Ne-a sunat vineri seară. Îi era frică"

Vineri seară, după bubuitura care a zdruncinat vasul, tânărul și-a sunat mama. "A sunat în noaptea aceea și ne-a spus că este o problemă și că se scufundă vasul. Atât a reușit să ne spună, căci apoi s-a întrerupt convorbirea. Abia peste două ore a reușit să ne sune din nou și ne-a spus că au început să debarce pasagerii și că îi este frică. A fost cea mai grea noapte, nu am închis un ochi!", își amintește tatăl băiatului, Victor Bănescu, președintele Clubului de ciclism Constanța.

Au urmat clipe de groază, le-a mai povestit tânărul părinților săi, după ce a ajuns în siguranță pe mal. "În seara respectivă el era de serviciu, așa că era îmbrăcat în tricou și în șort, iar în picioare avea papuci. În nebunia care a fost, și-a pierdut papucii încercând să ajute niște pasageri. Personalul participa, o dată pe săptămână, la exerciții de simulare, pentru astfel de cazuri, dar pasagerii nu au știut cum să reacționeze, s-au speriat și de aceea s-a creat nebunia care a fost. Pentru a ieși de pe vas, a trebuit să treacă prin bucătărie, unde podeaua era acoperită de veselă spartă, iar el era fără papuci, așa că s-a tăiat pe picioare. Ne-a povestit că, într-un final, a reușit să-și impro-vizeze niște papuci din vesta de salvare", își amintește tatăl supraviețuitorului constănțean.

"Îl așteptăm acasă"

După naufragiu, Alexandru a fost cazat, împreună cu colegii săi și restul pasagerilor, în unitățile hoteliere de pe insula Giglio, de pe coasta Italiei. "Deocamdată este bine. Reprezentanții firmei Costa Crociere le-au dat niște bani să-și cumpere haine. Astăzi așteptau să vină cei de la companie să le dea niște bani pentru drum și să se rezolve cu actele, pentru că nu mai au nimic, după care vor veni acasă. Am înțeles că mâine seară (n.r. astăzi) vor ajunge în România. Îl așteptăm să vină acasă, sănătos!", a adăugat Victor Bănescu.

Pozele, mărturii ale clipelor de groază

Ieri după-amiază, tânărul a postat pe pagina de Facebook trei poze surprinse în timpul naufragiului. Intitulate sugestiv "Haos", "Concordia" și "Naufragiu", imaginile arată teama de pe chipurile supraviețuitorilor, în momentul în care se pregăteau să debarce de pe vasul de croazieră, ilustrează momentul în care au ajuns pe mal, dar și ceea ce au lăsat în urmă: o navă înclinată, ce se poate scufunda în orice clipă.

Bilanțul victimelor a crescut

Ieri, autoritățile italiene au mai găsit un cadavru, astfel că numărul decedaților a crescut la șase. Potrivit Reuters, spre seară, primarul insulei Giglio, Sergio Ortelli, a declarat că speranța de a mai găsit oameni în viață este "minimă". "Căutările vor continua. Suntem în fața unei tragedii de proporții", a mai afirmat oficialul.

Căutările sunt grăbite și pentru că vasul a început să se încline mai mult, în mare parte din cauza vântului puternic.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7849 secunde