Mascații… fără mască! Tainele luptătorilor care înfruntă cei mai periculoși infractori

782
Mascații… fără mască! Tainele luptătorilor care înfruntă cei mai periculoși infractori - fondmascati12-1591630017.jpg

Articole de la același autor

Echipați complet în negru, cu măștile prin care li se văd doar ochii dârji, par de neclintit. Ei sunt luptătorii mascați din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, structură a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, cei chemați atunci când se îngroașă gluma!

Ore de antrenamente, în cele mai diverse și dificile condiții, imitând scenarii dintre cele mai ciudate, tocmai pentru ca, atunci când va veni momentul, să acționeze cu toții precum părțile unui întreg. Căci secretele unei acțiuni reușite, după cum ne-a declarat comisarul Marian Nucu, șeful Serviciului pentru Acțiuni Speciale Constanța, stau atât în calitățile fiecăruia dintre luptători, cât mai ales în coeziunea și pregătirea lor ca grup. Tocmai de aceea, luptătorii mascați sunt "elita" oricărui inspectorat de poliție iar drumul pentru a ajunge să faci parte din această structură este presărat cu probe dintre cele mai drastice.

Calități și aptitudini în plus față de polițiștii de la alte structuri

"Un polițist din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale trebuie să aibă o serie de calități și aptitudini în plus față de un polițist de la orice altă structură a Poliției. Acesta trebuie să dea dovadă de rigurozitate, exigență, fermitate, spirit critic, obiectivitate, hotărâre și promptitudine în luarea deciziilor, atenție sporită, spirit de inovare, imaginație, gândire pozitivă în abordări, devotament, loialitate față de instituție, disciplină, punctualitate, conștiinciozitate, curaj, stăpânire de sine, răbdare, perseverență, tact, discreție, prestanță, politețe. Iar, poate cel mai important, este să arate disponibilitate pentru fiecare situație la care este solicitat", ne-a precizat comisarul Marian Nucu, șeful SAS, mândru de "băieții" săi.

Căci, a continuat comisarul, pentru a putea să fie cei mai buni în activitatea lor și să acționeze eficient, "un bun luptător din cadrul SAS trebuie să cunoască practica teoretic – aplicativă, privind sesizarea rapidă, înțelegerea și soluționarea problemelor care necesită documentare și studiu, să aibă capacitatea de analiză și sinteză și să-și asume răspunderea, să aibă rezistență și stabilitate psihică și, foarte important, echilibru emoțional".

Accesul în cadrul structurii presupune depășirea mai multor probe. "Polițiștii care își desfășoară activitatea la alte structuri vor fi examinați din punct de vedere fizic de către polițiști cu experiență din cadrul SAS. Tot aceștia sunt cei care îi testează pe viitorii polițiști care doresc să activeze în cadrul serviciului, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere al folosirii armamentului din dotare. Având în vedere specificul activității, candidații trebuie, pe lângă pregătirea fizică, să aibă anumite aptitudini naturale, precum motricitate, spirit de echipă, disponibilitate. Un avantaj pentru viitorii luptători îl reprezintă practicarea unui sport de performanță, pentru că acesta implică o pregătire fizică riguroasă", a mai afirmat comisarul Marian Nucu.

Cât de dificil se ajunge în această structură

În prezent, mascații constănțeni au vârste între 20 și 49 de ani. "Este important ca aceștia să fie de vârste diferite, astfel încât permanent să existe un rulaj al experienței celor mai vechi în structură, completată cu tinerețea și vigurozitatea celor mai noi", a mai arătat șeful SAS.

Cea mai mare parte a programului de muncă al luptătorilor este pregătirea. Adică antrenamente fizice și de tragere cu armamentul. "Aici vorbim despre ședințe de tragere cu armamentul în condiții deosebite, iar antrenamentele fizice sunt deosebite și solicitante, fiind desfășurate astfel încât oricât de antrenați ar fi, să încerce permanent ridicarea nivelului de pregătire. În al doilea rând, contează foarte mult și se pune accent pe munca în echipă, de aici rezultând în primul rând performanțele ridicate ale serviciului. Polițiștii din cadrul SAS se antrenează în condiții speciale, pentru a face față activităților din teren, încercând a simula cât mai multe scenarii posibile", a mai punctat cms. Nucu.

Spre exemplu, în baza logistică se pun în scenă tot felul de scenarii: luări de ostatici, intervenții în forță, persoane baricadate, dispersarea grupurilor violente, iar mascații trebuie să acționeze ca și într-o situație reală. Ulterior, se analizează ce a mers bine și ce nu și sunt analizate greșelile.

"Polițiștii din cadrul SAS intervin la evenimente la care inițial au acționat alți polițiști dar care, prin complexitatea lor, necesită o forță suplimentară. Luptătorii execută misiuni pentru neutralizarea sau capturarea infractorilor periculoși, înarmați, pentru eliberarea ostaticilor etc", a mai arătat comisarul Marian Nucu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.308 secunde