Milioane de euro pentru 476 de autospeciale! Raed Arafat: ÔÇ×Ma╚Öina de stingere a incendiilor, cea mai important─â din dotarea pompierilor!ÔÇŁ

293
Milioane de euro pentru 476 de autospeciale! Raed Arafat: ÔÇ×Ma╚Öina de stingere a incendiilor, cea mai important─â din dotarea pompierilor!ÔÇŁ - 49bcc8216d2243afb74c4ba7a000a133-1623759879.jpg
Mar╚Ťi, 15 iunie, a avut loc conferin╚Ťa de deschidere a proiectului VIZIUNE 2020, evenimentul fiind marcat de semnarea a dou─â Acorduri-cadru privind furnizarea a 476 de autospeciale de stingere a incendiilor. ├Än baza celor dou─â acorduri-cadru, ├«n valoare total─â estimat─â de 779.670.873,52 lei cu TVA (aprox. 159 milioane Euro), vor fi ├«ncheiate contracte subsecvente pentru furnizarea a 276 autospeciale de stingere cu capacitatea de 4.000l, respectiv 200 autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000l, au anun╚Ťat reprezentan╚Ťii Inspectoratului General pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â.

ÔÇ×Autospecialele vor fi achizi╚Ťionate prin proiectul VIZIUNE 2020, finan╚Ťat prin Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare, a c─ârui valoare este de aproximativ 682 milioane euro. Mijloacele tehnice vor fi destinate interven╚Ťiei pentru stingerea incendiilor ├«n mediul urban ╚Öi rural, ce necesit─â cantit─â╚Ťi ├«nsemnate de substan╚Ťe sting─âtoare, pun├óndu-se accentul pe deplasarea rapid─â, realizarea ├«n timp scurt a dispozitivului de interven╚Ťie ╚Öi utilizarea apei cu randament de stingere ridicat. Prin implementarea proiectului se asigur─â ├«mbun─ât─â╚Ťirea nivelului de dotare, ├«nlocuirea autospecialelor cu durata normat─â de exploatare dep─â╚Öit─â ╚Öi acoperirea deficitului. Re├«nnoirea parcului auto a reprezentat ╚Öi reprezint─â ├«n continuare o prioritate pentru noi, av├ónd ├«n vedere c─â unit─â╚Ťile operative ├«nc─â de╚Ťin tehnic─â de interven╚Ťie cu durat─â de exploatare dep─â╚Öit─â, ├«nregistr├óndu-se un num─âr mare de autospeciale de stins incendii cu o vechime de peste 20 de aniÔÇŁ, au transmis reprezentan╚Ťii institu╚Ťiei.

La activitate au participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Nicolae Bode, ministrul Investi╚Ťiilor ╚Öi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, ╚Öeful Departamentului pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â, dr. Raed Arafat ╚Öi inspectorul general al IGSU, general-maior Dan-Paul Iamandi.

ÔÇ×Pompierii sunt cea mai complex─â arm─â, intervin la incendii, inunda╚Ťii, cazuri medicale, accidente, alte probleme grave care necesit─â interven╚Ťie rapid─â. Iar mijlocul de interven╚Ťie de baz─â este reprezentat de ma╚Öinile de stingere. Aproximativ 40% din totalul ma╚Öinilor de stingere incendii din ╚Ťar─â au peste 25 de ani vechime. Unele dep─â╚Öesc 30 de ani, sunt ma╚Öini ├«n dotare din anii 1980. Dup─â trei tentative de organizare a licita╚Ťiei de achizi╚Ťie, ast─âzi sunt semnate contractele pentru contractele pentru achizi╚Ťionarea de autospeciale de stingere. Este prima dat─â c├ónd se face o astfel de investi╚Ťie, vom ├«nlocui tot ce este peste 25 de ani, ├«n urm─âtoarea perioad─âÔÇŁ, a afirmat secretarul de stat Raed Arafat, cu ocazia semn─ârii Acordurilor ÔÇô cadru pentru achizi╚Ťionarea autospecialelor.

Florentina BOZÎNTAN

Comentează știrea

Nu exist─â comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.9778 secunde