Mita electorală, pedepsită cu cinci ani de închisoare

224
Mita electorală, pedepsită cu cinci ani de închisoare - eb3f086cbcb229fa9451ed158fa864a9.jpg
"Votul ilegal înseamnă închisoare". Acesta este sloganul campaniei de informare demarată de Ministerul Administrației și Internelor, cu scopul de a informa alegătorii cu privire la riscurile pe care le presupune nerespectarea legii electorale. În acest sens, polițiștii constănțeni au distribuit, ieri, materiale informative cetățenilor aflați în locurile publice din oraș. De asemenea, ei au postat afișe în vederea prevenirii votului ilegal la sediile subunităților de poliție.
Acțiunea Ministerului pleacă de la situațiile efective înregistrate de către Inspectoratul General al Poliției Române la procesele electorale anterioare cât și de la percepția publică întreținută de unii politicieni, privind posibilitatea fraudării alegerilor cu sprijinul Ministerului Administrației și Internelor.
Campania a demarat în 23 octombrie 2009, odată cu începerea campaniei electorale, și se va termina în ziua turului al doilea al alegerilor, respectiv în 6 decembrie 2009.
Mai mult, pentru prima dată în țara noastră s-a creat posibilitatea sesizării la 112 a faptelor care încalcă legea electorală. Astfel, în ziua alegerilor, în dispeceratele de urgență 112 se vor afla persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natură electorală fără a fi afectată capacitatea de gestiune a apelurilor de urgență.

Reglementări și sancțiuni
Conform prevederilor Ordonanței de Urgență 95 din 2 septembrie 2009 privind modificarea și completarea Legii pentru alegerea Președintelui României, se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la trei ani împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
Oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze ori să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
De asemenea, persoana care votează, fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi. La fel se pedepsește și persoana care utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.5712 secunde