Nava „Cpt. cdor Alexandru Cătuneanu”, 26 de ani în serviciul Forțelor Navale Române

187
Nava „Cpt. cdor Alexandru Cătuneanu”, 26 de ani în serviciul Forțelor Navale Române - xnavaaniversare2-1664701821.jpg

Articole de la același autor

Joi, 29 septembrie, la 2400 de mile de portul de bază, nava maritimă hidrografică „Cpt.cdor Alexandru Cătuneanu” a sărbătorit 26 de ani în serviciul Forțelor Navale Române. Momentul festiv a fost marcat, prin participarea navei la faza finală a exercitiului multinaţional „Dynamic Messenger 22” desfăşurat în Oceanul Atlantic de Nord. „Dynamic Messenger” („DYMS 22”) este un exercițiu NATO, desfășurat în zona de exerciții ale marinei portugheze, din Atlanticul de Nord, menite să promoveze dezvoltarea capacităților sistemelor maritime fără echipaj și să îmbunătățească interoperabilitatea acestor sisteme.

După trei săptămâni de muncă intensă, cu program 24 de ore din 24, specialiștii Direcției Hidrografice Maritime ambarcați la bord au recuperat sistemele subacvatice autonome fără pilot care au stat submerse și au furnizat continuu date despre mediul subacvatic factorilor decidenți ai exercițiilor REPMUS-22 și DYMS, organizate în perioadele 9-23 septembrie şi, respectiv, 23-30 septembrie.

Participarea cu succes la cele două exerciții multinaționale, creșterea interoperabilității dintre Forțele Navale Române și structurile similare ale statelor membre ale Tratatului Nord-Atlantic și, nu în ultimul rând, volumul mare de noi date colectate apreciate de către partenerii NATO pentru acuratețea și rapiditatea procesării lor, constituie cadoul cel mai potrivit pe care nava și echipajul său îl puteau primi şi recunoaşterea şcolii româneşti de hidrografie.

Exercițiile defășurate în Portugalia s-au încheiat, vineri, 30 septembrie, dar misiunea navei continuă. Urmează un marș de 17 zile spre casă pe durata căruia echipajul și nava vor menține nivelul ridicat de instruire și profesionalism pentru a raporta la final „Misiune îndeplinită”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6188 secunde