Noile avioane de luptă ale Forțelor Aeriene, primul zbor oficial pe cerul României

255
Noile avioane de luptă ale Forțelor Aeriene, primul zbor oficial pe cerul României - heliport-1475856887.jpg
Noile avioane de luptă F16 ale Forțelor Aeriene au făcut primul zbor oficial pe cerul României, în prezența ministrului Apărării Naționale din Portugalia, țara de unde au fost achiziționate. Baza aeriană 86 de la Fetești e noua casă a primelor șase aeronave F16 românești. Premierul Dacian Cioloș a fost prezent la ceremonia prilejuită de sosirea în țară a primelor avioane F-16 Fighting Falcon.

"Salut această decizie strategică luată de decidenții români în 2013. Este într-adevăr o zi istorică pentru România și pentru Forțele Aeriene Române și cred că este o zi meritată pentru Forțele Aeriene Române care și-au făcut foarte bine datoria până acum și care au, prin această platformă, un nou instrument pentru a-și arăta performanța. Evoluția noastră în pas cu Alianța a necesitat încorporarea transformărilor NATO în cadrul procesului de adaptare a propriului sistem de apărare într-o manieră eficientă prin evitarea disipării eforturilor și a resurselor", a spus Cioloș, citat de Agerpres.ro, în discursul rostit la ceremonia prilejuită de sosirea în țară a primelor avioane F-16 Fighting Falcon, care a avut loc vineri la Baza Aeriană 86 de la Fetești.

Baza aeriană Fetești a fost renovată aproape în întregime. Unitatea este situată strategic, la aproape 70 de kilometri de litoral și la doar 400 de kilometri de Crimeea, unul dintre punctele fierbinți de pe harta Europei. 32 de milioane de euro a costat pregătirea bazei pentru găzduirea F16-lui. Mai bine de jumătate sunt bani din partea Alianței Nord-Atlantice. Cele 6 avioane F16 fac parte din flota aeriană care asigură securitatea spațiului aerian românesc. 628 de milioane de euro a plătit România pe prima escadrilă de avioane F16. Ultimele 6 aparate vor sosi în țara noastră în două tranșe, la finalul lui 2016 și la începutul anului viitor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 4.6027 secunde