ONG-urile cer dezincriminarea consumului de droguri

3687
Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale au cerut, vineri, la dezbaterea în Camera Deputaților privind modificarea Legii 143, dezincriminarea consumului de droguri și diferențierea clară între consum și posesie. Astfel, ei susțin că legea trebuie să fie dură cu traficanții, dar consumatorii trebuie tratați ca niște victime.
Președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a declarat că și ea militează pentru acest lucru, precizând că în bătălia cu drogurile, "victoriile se obțin pas cu pas".
Ea a explicat că drogurile au devenit, în ultima vreme, o problemă a tinerilor români și că vor deveni și o problemă a României de mâine. Din punctul ei de vedere, prima zonă de luptă este cea legislativă.
Prezent la această dezbatere, medicul Eugen Hriscu, specializat în tratarea pacienților dependenți de heroină la Spitalul Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia", a arătat că mulți dintre pacienții săi sunt închiși înainte de terminarea tratamentului, iar în penitenciar au recăderi. El a apreciat că legislația afectează ceea ce se întâmplă în stradă și că aceasta nu face o diferențiere clară între periculozitatea substanțelor deținute sau consumate și consecințele legale pe care le suportă responsabilii.
Totodată, Valentin Simionov, de la Rețeaua Română de Reducere a Riscurilor, a precizat că, potrivit statisticilor, încarcerarea consumatorilor nu reprezintă cea mai eficientă măsură de luptă împotriva drogurilor.
Dezincriminarea consumatorilor a fost susținută și de reprezentanții Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului din România-Comitetul Helsinki (APADOR-CH), care au motivat că fiecare persoană are dreptul la tratament medical, iar în penitenciar acest lucru nu se întâmplă corespunzător.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3602 secunde