Operațiunea "Euxin 2008", un real succes la nivel internațional

365

Articole de la același autor

Reprezentanții Poliției de Frontieră Române au organizat, în luna octombrie, în cooperare cu Agenția pentru Managementul Frontierelor Externe ale Uniunii Europene (FRONTEX), operațiunea comună "Euxine 2008", care s-a desfășurat la Marea Neagră și în Delta Dunării.

Potrivit șefului Poliției de Frontieră Române, chestorul Nelu Pop, "Euxine 2008" a fost prima operațiune coordonată de Agenția Frontex la Marea Neagră, în cadrul Rețelei Europene de Patrulare (EPN).
La acțiune, au participat reprezentanți din 12 state membre ale Uniunii Europene, precum și din state terțe, cum ar fi Ucraina și Moldova. Ei au luat parte, alături de polițiștii de frontieră români, la acțiuni de patrulare pe mare și în Deltă, precum și la controlul efectiv de frontieră, derulat în punctele de trecere portuare deschise traficului internațional.
În ceea ce privește polițiștii constănțeni participanți, ei și-au desfășurat  activitatea și au executat serviciul în mod deosebit în punctele de trecere a frontierei portuare Constanța Port și Constanța Sud Agigea și la bordul navelor Grupului de Nave Constanța.
Cu aceste ocazii, s-au utilizat mijloace de supraveghere, control și detectare aparținând atât României, respectiv 40 de ambarcațiuni ale Poliției de Frontieră Române și un elicopter al Inspectoratului pentru Aviație – MIRA, dar și un elicopter al Poliției Naționale din Austria.
Colaborarea în domeniul siguranței maritime s-a concretizat prin reținerea, în data de 8 octombrie, în rada Portului Constanța a navei "LEDA", sub pavilion Togo, care nu a putut prezenta documentele am-barcațiunii. Drept urmare, polițiștii de frontieră și autoritățile portuare din Constanța au pus în aplicare solicitarea autorităților georgiene de a reține nava respectivă pentru litigii comerciale.
De altfel, în perioada 1 - 18 oc-tombrie, această navă s-a folosit de mai multe documente folosind numele de "DIMA M/N SKY" și, în prezent, M/N "LEDI LINA".
Potrivit purtătorului de cuvânt al IJPF Constanța, comisar șef Adrian Burcea, în data de 17 octombrie, navei i s-a permis plecarea din Portul Constanța deoarece
s-au stins litigiile comerciale din Georgia, parcursul acesteia fiind, în continuare, monitorizat de structurile de profil ale statelor riverane Mării Negre.
Pe de altă parte, în ceea ce privește obiectivele operațiunii "Euxin 2008", ele au vizat crearea unui Centru Național de Coordonare (NCC), la nivelul Poliției de Frontieră Române, care să asigure supervizarea activităților de control și supraveghere la frontiera română.
Totodată, s-a avut în vedere elaborarea unui manual cu conținut de bază din domeniul polițienesc, care cuprinde cele mai bune practici privind controlul și supravegherea frontierei la Dunăre și Marea Neagră.
Un alt obiectiv a vizat întărirea și îmbunătățirea calității controlului la frontieră, precum și aprofundarea cooperării internaționale cu statele membre ale Uniunii Europene și statele terțe.
Șeful Poliției de Frontieră Române, chestorul Nelu Pop, a precizat că, prin înființarea Centrului Național de Coordonare, au fost create mecanismele de relaționare tehnică între autoritățile responsabile de securizarea frontierelor externe în cadrul sistemului de management integrat.
Evaluarea acestei operațiuni arată că au fost îndeplinite toate obiectivele propuse, fiind un succes la nivel internațional și o motivație în plus pentru continuarea acestui gen de acțiuni, în condițiile în care Marea Neagră ar putea deveni, în timp, o "poartă de încercare" pentru intrarea ilegală, în spațiul comunitar, a imigranților proveniți din state terțe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8807 secunde