Corespondență specială

Paștele, sărbătorit în Marea Mediterană de marinarii militari

481

Articole recomandate

Puitorul de mine și plase 274 "Viceamiral Constantin Bălescu" desfășoară activitățile specifice de creștere a interoperabilității dintre forțele navale aliate, alături de vânătorul de mine german FGS "Fulda" și cel grecesc HS "Evropi", care s-a alăturat grupării la începutul lunii aprilie, în zona de operații a grupării navale NATO de luptă contra minelor din estul Mării Mediterane.

Nava românească, la catargul căreia flutură marca NATO, a condus în cele peste 7.000 de mile marine parcurse de la plecarea din portul Constanța un spectru larg de activități specifice pregătirii pentru luptă, iar cei 82 de militari români au acționat, de fiecare dată, conform procedurilor standard NATO, demonstrându-se astfel că țara noastră este un partener credibil și un furnizor de securitate maritimă deplin interoperabil cu aliații nord-atlantici.

Principala misiune a grupării SNMCMG-2 (Standing NATO Mines Countermeasures Group) este de a menține capacitatea de reacție imediată a Alianței pe flancul sud-estic și a fost semnificativ influențată de desfășurarea acțiunilor militare în contextul epidemiologic actual existent la nivel internațional. Astfel, spectrul activităților specifice grupării SNMCMG-2 a cunoscut rapid tranziția dinspre zona pre-planificată spre cea a desfășurării activităților în condiții reale, mult mai restrictive, specifice situațiilor de criză sau de conflict.

Măsuri de protecție la bord

Pentru prevenirea contaminării echipajelor navelor grupării, comandantul SNMCMG-2, cpt. cdor. Valentin Vlad, a dispus măsuri de protecție încă de la sfârșitul lunii februarie, limitând interacțiunile militarilor cu populația civilă în porturile de refacere a capacității de luptă și asigurând la bordul navelor condițiile de igienizare a tuturor materialelor ambarcate pentru refacerea plinurilor.

Interacțiunile cu reprezentanții portuari au fost făcute păstrându-se regula distanței sociale de minimum doi metri și cu elemente de protecție personală, măști și mănuși.

Pregătirea pe mare s-a desfășurat conform planului de acțiune al grupării, astfel că navele au executat acțiuni specifice luptei anti-mină, respectiv lansarea, căutarea si recuperarea acestora, precum și seriale de protecția forței, comunicații, realimentare pe mare, acordare a asistenței prin remorcaj și activități de scufundare în cadru tactic sau în sprijinul administrativ al navelor.

Pentru creșterea nivelului de instruire pentru luptă al grupării, navele au exersat procedurile NATO specifice navelor de suprafață prin executarea tragerilor de instrucție cu instalațiile artileristice și cu armamentul individual de infanterie de la bord.

Bucătarii, la înălțime

Deși mai multe activități, planificate la început de misiune, au fost anulate sau replanificate ca urmare a contextului epidemiologic, Sfintele Sărbători Pascale au fost marcate la nivelul grupării conform "procedurilor standard" învățate prin datină de la părinți, completate de inventivitatea și creativitatea marinarilor români.

Atât Paștele catolic, cât și cel ortodox au fost sărbătorite la bordul navelor grupării cu tot farmecul dat de obiceiurile tradiționale și simbolurile pascale. Bucătarii puitorului de mine au fost adevărați chefi de renume, preparând cozonaci, pască, miel și vopsind ouă roșii pentru ca toți militarii aflați la bordul navei-comandant să simtă un pic de acasă în ziua celei mai mari sărbători a creștinătății.

Chiar dacă nu au coborât de la bordul navei de mai bine de șase săptămâni, ca măsură de prevenție pentru răspândirea virusului Covid-19, marinarii puitorului de mine 274 au aprins lumânări în noaptea Învierii Domnului, au urmărit slujba de înviere la televizor, au ciocnit ouă roșii și s-au bucurat, ca o adevărată familie, de ziua de Paște.



Lumina credinței


"Departe de casă, se simte înzecit bucuria tradițiilor românești, pentru că avem la bord trei ofițeri străini din forțele navale aliate, facem parte din grupare alături de nave din Grecia și din Germania și am putut împărtăși cu ei obiceiurile noastre strămoșești, iar ei ne-au arătat o parte din ale lor. Tricolorul puitorului de mine flutură la mare distanță de casă, ca semn al misiunii pe care ne-am asumat-o, iar cei de acasă știm că și ei păstrează distanța socială, ca măsură de prevenție. Pentru că nu am putut merge la slujba de Înviere, lumina pe care am aprins-o la miezul nopții a fost lumina credinței, pentru că ceea ce ne leagă de cei dragi este mai profund decât distanța", a transmis maistrul militar principal Ștefan Nițu, șeful de echipaj al puitorului de mine 274.

Prin asumarea conducerii grupării permanente NATO de luptă contra minelor și prin măsurile luate în contextul epidemiologic dat de Covid-19, Forțele Navale Române demonstrează responsabilitate, angajament și adaptabilitate la schimbările continue ale mediului de securitate, fiind în măsură să continue contribuția activă la apărarea granițelor Alianței.

Cpt. Nicoleta BURLACU,

Ofițerul de relații publice al grupării navale NATO SNMCMG-2




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6961 secunde