Reguli pentru Paștele în timpul stării de urgență: ce avem și ce nu avem voie!

4456
Reguli pentru Paștele în timpul stării de urgență: ce avem și ce nu avem voie! - fondintrebaricoronasursapolitiar-1586870608.jpg

Articole de la același autor

Sărbătorile pascale se apropie, iar restricțiile impuse de ordonanțele militare, în contextul limitării răspândirii coronavirusului, dau naștere la numeroase nelămuriri. De aceea, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au făcut publice o serie de precizări cu privire la vizitele în ziua de Paște, reuniunile de familie și ieșirea în afara casei, după ora 22.00, pentru a lua lumină în noaptea de Înviere.

Suntem în Săptămâna Mare, iar constănțenii se pregătesc să sărbătorească, așa cum se cuvine, sărbătorile pascale. E drept, anul acesta, sfintele sărbători sunt celebrate sub amenințarea coronavirusului, iar creștinii nu mai pot merge la biserică, nu-și mai pot cinsti morții așa cum impune tradiția, nu-și mai pot vizita neamurile și apropiații.

Iar pentru că restricțiile impuse de ordonanțele militare au dus la nelămuriri, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au făcut o serie de precizări.

Astfel, potrivit autorităților, vizitele în ziua de Paște sunt interzise, inclusiv la părinți: "Conform ordonanței militare, se poate merge la părinți pentru a le duce produse. Trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 4, motive justificate, precum asistența persoanelor vârstnice, bolnave. De asemenea, recomandăm evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces. Dar prin ordonanțele militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paște, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se mai pot aproviziona singure".



Creștinii pot ieși în fața casei, în noaptea de Înviere


Totodată, petrecerile în ziua de Paște sunt permise, dar numai cu persoane care locuiesc la adresa respectivă.

"Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică", au arătat autoritățile.

Numeroase întrebări a ridicat și modul cum pot lua lumină creștinii în noaptea de Înviere.

"Anul acesta, slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paști vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicității o serie de recomandări pe care le regăsiți pe basilica.ro", au arătat reprezentanții GCS.

Oficialitățile susțin, însă, că se poate ieși în apropierea casei pentru a lua lumina, după ora 22.00: "Puteți ieși în proximitatea casei, în afara curții, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Română colaborează în acest an, puteți rămâne în proximitatea casei pentru a asculta slujba, însă nu vă puteți deplasa spre biserică, indiferent cât de aproape este situată de casă și nu este permisă formarea de grupuri mai mari de trei persoane.

În cazul în care locuiți la bloc, puteți ieși din casă, de asemenea, pentru a primi lumina adusă de voluntarii BOR, dar este esențial să respectați regulile de distanțare socială, să nu aglomerați casa scării imobilului și să nu formați grupuri mai mari de trei persoane".

Pe de altă parte, ascultarea slujbei din stradă, fie în fața bisericii, fie în fața locuinței, nu poate fi invocat ca motiv pentru deplasările în afara locuinței.

"Rămânerea în stradă a mai multor persoane, care ar putea dori acest lucru, ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la încălcarea prevederilor ordonanțelor militare", au mai arătat oficialii. La fel, nu se poate asculta slujba nici din mașina proprie!

XXX

Așa cum precizam și în materialele anterioare, în această perioadă nu este permisă deplasarea la cimitir.

"Ordonanțele militare permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență", se arată în precizarea GCS. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.473 secunde