Nu cumpărați miei și ouă de la marginea drumului! Ce ne sfătuiesc comisarii OPC

383
Nu cumpărați miei și ouă de la marginea drumului! Ce ne sfătuiesc comisarii OPC - fotofondnucumparatimiei-1586881215.jpg

Articole de la același autor

Deși suntem în plină pandemie, iar restricțiile ne limitează deplasările, trebuie să fim foarte atenți de unde ne facem piața pentru sărbătorile de Paște, în această perioadă. Din dorința de a respecta ordonanțele, dar și din comoditate, riscăm să fim păcăliți, deoarece nu toți comercianții au actele în regulă.



Comisarii Protecției Consumatorilor ne atrag atenția ca alimentele pentru masa tradițională de Paște să fie achiziționate numai din locuri amenajate și autorizate.

"Pentru ca produsele pe care le cumpărați în această perioadă premergătoare sărbătorilor pascale să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpărați produse alimentare perisabile, precum carne de miel, pește, ouă, numai din locuri amenajate și autorizate, cum ar fi măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe, care dispun de echipamente, vitrine frigorifice, termometre și care asigură condițiile igienico-sanitare specifice și unde aveți certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar", ne sfătuiește Paul Anghel, director general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor Constanța.

În contextul limitării extinderii răspândirii noului coronavirus, operatorii economici autorizați care comercializează produse alimentare perisabile trebuie să ia măsuri suplimentare menite să prevină contractarea virusului și să protejeze sănătatea consumatorilor. Astfel, angajații trebuie să fie dotați cu măști, mănuși de unică folosință, vizieră sau ochelari de protecție.



Pipăiți și mirosiți produsele înainte de a plăti


Astfel, atunci când mergeți să cumpărați carne de miel, pe lângă toate aceste măsuri, trebuie să verificați dacă produsul are ștampila de control sanitar-veterinar.

"Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din portbagajele mașinilor, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur și care poate să vă afecteze sănătatea", recomandă șeful ANPC.

În plus, verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, cum ar fi aspect mâzguit, cu prezența mucilagiilor etc., a culorii, dacă este modificată a consistenței, prezența corpurilor străine etc. Carnea de miel trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață, cât și în secțiune, mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

"Ca o măsură de prevedere suplimentară, este bine să observați la mielul cumpărat copita și dentiția specifice ierbivorelor. La dinți, trebuie să urmăriți în special lipsa caninilor. Carnea achiziționată sub formă refrigerată trebuie transportată, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider", ne mai învață Paul Anghel.

În ce privește ouăle, primul sfat este de a evita să le cumpărăm de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine. La spargerea oului, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semi-globulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3813 secunde