Dumnezeu cu mila!

Pază mai puțină, infractori mai mulți! Ce ne mai așteaptă?

555
Pază mai puțină, infractori mai mulți! Ce ne mai așteaptă? - tribunalgf112-1310070149.jpg

Din toamnă, se vor vedea efectele restructurărilor din Jandarmerie la instanțele de judecată constănțene. Așa cum precizam într-o ediție anterioară a ziarului "Cuget Liber", efectivele de militari care vor păzi cele trei clădiri în care se împarte dreptatea la Constanța - Palatul de Justiție, Judecătoria și Tribunalul - vor fi decimate!

Președintele Curții de Apel Constanța, judecător Nicolae Stanciu, s-a întâlnit, în aceste zile, cu reprezentanții Jandarmeriei Constanța, fiind încheiat un act adițional privind modificarea contractului inițial privind paza instanțelor.
"Am fost anunțat că s-a redus numărul jandarmilor care asigură paza, supravegherea, controlul accesului și menținerea ordinii publice la instanțele de judecată", ne-a declarat magistratul Nicolae Stanciu, "reducându-se efectivul de la zece la șapte jandarmi la Curtea de Apel Constanța, de la opt la șase la Tribunalul Constanța, și de la zece la șapte, la Judecătoria Constanța. Prin urmare, din 28, au rămas 20 de jandarmi, per total", a completat președintele Curții de Apel.
În ceea ce privește problema care îi "arde" pe magistrați, respectiv dacă se vor simți în siguranță atunci când vor judeca tot felul de infractori fără a avea un jandarm în sala de judecată, până la "proba contrarie", conducerile instanțelor se abțin să comenteze noua reorganizare din cadrul Jandarmeriei.
"Dânșii au spus că se vor descurca, răspunderea le aparține în totalitate", ne-a declarat magistratul Nicolae Stanciu. Reprezentanții Jandarmeriei au încercat să liniștească judecătorii, spunând că, dacă există vreun conflict la instanțe, în cinci minute echipele mobile de intervenție vor fi la fața locului.
Este clar că situația nu convine nimănui, doar că, date fiind ordinele de la centru, nimeni nu are ce face. Președinții de instanțe trebuie să accepte variantele de pază și protecție, cu efective reduse, impuse de Jandarmeria Română în aceste vremuri de criză…
Președintele Curții de Apel Constanța ne-a mărturisit însă că, dacă vor exista probleme și se va constata că jandarmii nu fac față situațiilor ce vor apărea, va sesiza Ministerul Justiției și Consiliul Superior al Magistraturii pentru a fi luate măsuri în consecință.
Cu alte cuvinte, se așteaptă "un precedent" pentru a se constata că măsurile de decimare a personalului au fost un adevărat eșec ce a dus la urmări deosebit de grave.

Nu putem să nu ne gândim la așa ceva în condițiile în care, la instanțele de judecată constănțene au avut loc destul de multe conflicte și, chiar cu efectivele care acum au fost restrânse, jandarmii de la instanțe nu au făcut față. Ne referim, de exemplu, la scandalul dintre două clanuri de rromi ai căror lideri se aflau în proces care, la fiecare termen de judecată, erau pe punctul de încăierare, de cazul zecilor de șantajiști ai unui afacerist constănțean care au fost arestați în masă și ale căror rude au înconjurat instanțele de judecată de nu puteai arunca un ac… Iar exemplele în acest sens pot continua!
Să mai subliniem și faptul că tendința din ultimii ani este de creștere a numărului de dosare, iar date fiind condițiile economice din România și infracționalitatea ce avansează galopant judecătorii se așteaptă ca numărul de cauze să fie din ce în ce mai mare și de o dificultate mult crescută?



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1505 secunde