Pedofilii nu mai scapă de închisoare! Vor putea fi trași la răspundere, oricâți ani trec de la infracţiune

642
Pedofilii nu mai scapă de închisoare! Vor putea fi trași la răspundere, oricâți ani trec de la infracţiune - fondpedofilisursawarwick-1605032627.jpg

Articole de la același autor

Codul Penal a fost modificat, în luna noiembrie, astfel că pedofilii nu vor mai scăpa de închisoare, prin suspendarea pedepselor. Ba mai mult, de anul acesta, violarea sau actul sexual cu un minor au același statut precum crimele, nu se mai prescriu: indiferent câți ani trec de la comiterea faptelor, autorii vor fi trași la răspundere!

În țara noastră, în anii de după Revoluție, legea penală și nici cei care au aplicat-o nu au făcut o distincție clară între viol și act sexual consimțit, în special în cazurile în care victime au fost minori. Așa se face că, în multe situații, fapte reclamate ca violuri, în care victimele aveau mai puțin de 13 ani, ajungeau să fie anchetate și ulterior judecate ca acte sexuale consimțite. Pentru aceste aspecte, România a fost „mustrată” de Curtea Europeană a Drepturilor Omului și pusă sub supraveghere în 2016. Se impune, la acest moment, „dezvoltarea unei practici judiciare uniforme în legătură cu noțiunea de consimțământ pentru a face o deosebire clară între cazurile de viol și cele de act sexual cu un minor”. Între timp, au trecut patru ani și după cum spun voci din sistemul judiciar, nu s-au schimbat prea multe. Căci, așa cum ne-au arătat sursele din rândul anchetatorilor, „dacă nu există urme fizice vizibile, instanța de judecată are tendința să considere că actul sexual a fost consimțit, chiar dacă este vorba despre minori cu vârstă mai mică de 13 – 14 ani”. Așa se face că, în multe situații, agresorii sexuali cărora le ajung victime copii scapă de închisoare, primind pedepse cu suspendare și zile de muncă în folosul comunității.

Este, de exemplu, cazul unui cetățean italian condamnat în 2019 la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. Bărbatul a fost acuzat că a comis un act sexual cu fiica minoră a asociatului său, în timp ce se aflau într-o vilă din stațiunea Mamaia. Deși inițial părinții au depus plângere pentru viol, încadrarea a fost ulterior schimbată, iar cetățeanul italian condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare și 100 de zile de muncă în folosul comunității.

Modificări aduse Codului Penal

Un prim pas pentru luarea unor măsuri mai drastice vizavi de pedofili a fost făcut în urmă cu câteva zile, când a intrat în vigoare Legea 217/2020, care modifică prevederile Codului Penal cu privire la infracțiunile privind libertatea și integritatea sexuală.

O noutate importantă pe care o aduce această lege este faptul că infracțiunile de viol și act sexual cu un minor nu se mai prescriu. „Deci, vor putea fi reclamate oricând, indiferent cât timp ar trece de la comiterea lor”, au subliniat reprezentanții Asociației Voci pentru Democrație și Justiție.

Alte noutăți vizează creșterea limitei minime a pedepselor la cel puțin 5 ani de închisoare. Tradus, pentru cei care nu sunt familiarizați cu „regulile” Justiției, înseamnă că infractorii nu vor mai putea beneficia de varianta mai „blândă”, de suspendarea pedepsei ci vor face efectiv zile și ani după gratii. „A crescut cu doi ani limita minimă a pedepselor pentru trafic de minori și viol. De acum, pedepsele vor fi închisoare 5 – 10 ani, respectiv 7 – 12 ani, dacă fapta e comisă prin constrângere, în familie, de cineva care trebuia să îngrijească victima sau abuzează de autoritatea sa. Aceasta înseamnă că, în ipoteza recunoașterii faptei de către inculpat, el va beneficia de reducerea obligatorie cu o treime a limitelor de pedeapsă arătate, dar nu va mai putea beneficia de suspendarea condiționată, care se acordă pentru maximum trei ani de închisoare aplicată de judecător”, au mai precizat reprezentanții asociației.

Legislația modifică și vârsta privind consimțământul sexual, care se ridică de la 15 la 16 ani. De asemenea, vor fi sancționate și propunerile adresate unui minor cu vârstă sub 16 ani, „transmisă verbal sau prin sms, de a se întâlni pentru a întreține relații intime sau pentru a produce ori viziona materiale pornografice”, pedeapsa fiind între 6 luni și 3 ani de închisoare. „Comiterea infracțiunilor de act sexual cu un minor și racolare de minori în scopuri sexuale sunt prevăzute, de acum, ca temei de arestare preventivă”, au mai subliniat reprezentanții Asociației VeDem Just.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.5511 secunde