X

Pensiile militare ar putea fi REDUSE cu 30%! Astăzi, ziua decisivă

17717
Pensiile militare ar putea fi REDUSE cu 30%! Astăzi, ziua decisivă - armata2006-1529474764.jpg
Plenul Camerei Deputaților are, astăzi, 20 iunie 2018, la poziția 42 pe ordinea de zi, Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

"Pentru beneficiarii de pensii militare, aprobarea acestei legi înseamnă o reducere cu peste 30% a valorii pensiilor.

Motiv pentru care solicităm, alături de structurile asociative ale pensionarilor militari, ca această lege să fie retrimisă la Comisiile de specialitate ale Parlamentului în vederea discutării propunerilor organizațiilor sindicale și ale pensionarilor militari în condițiile unui dialog real.

Începând cu 15 septembrie 2017, Guvernarea PSD-ALDE a eliminat de facto, printr-o ordonanță de urgență, acordarea unor drepturi obținute legal în calculul pensiei militare pentru:

- fiecare an peste vechimea în serviciu minimă necesară pentru pensionare (legea 223/2015, art. 29 lit b),

- contribuția individuală suplimentară la pensie (legea 223/2015, art. 108)

- deținătorii Semnului onorific În Serviciul Patriei pentru 15, 20 și 25 de ani de activitate (legea 574/2004).

Printr-o scamatorie juridică, Guvernul a dispus plafonarea pensiilor la o medie a salariilor nete care ar corespunde salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei (OUG 59/2017 art. VII p.3), ceea ce a însemnat, în mod direct, eliminarea drepturilor care motivează personalul din acest sector de activitate să rămână în activitate până la vârsta maximă.

Această măsură a determinat, înainte de 15 septembrie 2017, un val de pensionări în sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Numai din sistemul penitenciar s-au pensionat 1/4 dintre angajați pentru a evita riscul de a pierde o serie de drepturi și de a primi o pensie diminuată cu peste 30%.

În mod concret, după anunțarea acestei măsuri, statul român a trimis la pensie, cu 5 - 8 ani mai devreme, câteva mii de militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din penitenciare care, în mod normal, și-ar fi continuat activitatea. Ceea ce, în mod evident, nu înseamnă o economie pentru bugetele de pensii și constituie o risipă imensă de potențial uman.

În concluzie, ne manifestăm speranța că solicitările militarilor, polițiștilor și angajaților din penitenciare vor fi ascultate de către Parlament și că discriminarea va fi eliminată, chiar dacă evoluțiile recente ne demonstrează că adoptarea în forță și fără o dezbatere reală a legilor devine regulă", se arată în comunicatul remis redacției de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7965 secunde