Polițiștii și militarii vor primi ajutor pentru ratele la casă. "Cadrele sunt loializate suplimentar"

18768
Polițiștii și militarii vor primi ajutor pentru ratele la casă.

Articole de la același autor

Militarii și polițiștii care au fost numiți în prima funcție sau care au fost nevoiți să se mute în interes de serviciu vor beneficia de plata parțială a ratei unui credit imobiliar. Proiectul de act normativ a fost propus spre adoptare, urmând să fie votat de Senat. Documentul a trecut de Camera Deputaților, în luna martie. 


Polițiștii și militarii din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale și ai Serviciului de Pază și Protecție vor primi o compensație pentru fracțiuni din rata împrumutului contractat, în cazul unui credit ipotecar. Atenție însă, proiectul se aplică doar cadrelor numite în prima funcție sau care au fost mutate în interes de serviciu într-o altă localitate decât cea de domiciliu. 


Această compensație lunară se poate acorda pe o perioadă ce nu poate depăși durata de derulare a creditului și doar pentru o singură locuință achiziționată pe timpul carierei. 


"Toate aceste modalități de recompensare a polițiștilor și militarilor au menirea de a recompensa aceste cadre în considerarea obligațiilor deosebite care le revin, în vederea loializării față de instituțiile în care își desfășoară activitatea, față de valorile și principiile statului român și ale Uniunii Europene, în spiritul unei deserviri cât mai competente și adecvate a beneficiarului activității lor, cetățeanul", precizează inițiatorii proiectului, în expunerea de motive. 


Inițiatorii proiectului sunt deputații PSD Mihai Weber, Eugen Bejinariu, Radu Babuș, George Vișan, Alexandru Andrei și Dorel Căprar. În prezent, dreptul la compensația lunară acordată cu titlu de chirie este prevăzut de legiuitor în mod individual. Totuși, dacă anterior căsătoriei două cadre beneficiază fiecare de compensație lunară pentru chirie, ulterior căsătoriei chiria se acordă doar unuia dintre parteneri, iar efectul este acela că multe cadre preferă să nu să se căsătorească doar pentru a nu pierde acest drept.


Astfel prin prezenta inițiativă legislativă propunem ca suma compensatorie acordată cu titlu de chirie cadrelor vizate să poată fi utilizată de către acestea fie în vederea achitării chiriei, fie în vederea achitării ratei (fracțiunii din rată) pe care o plătesc pentru achiziția unei locuințe.


Modalitatea de concretizare a acestei inițiative constă în amendarea corespunzătoare a legilor cadru, respectiv Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, respectiv Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare.


"Efectele concrete ale acestei inițiative legislative sunt eminamente pozitive deoarece cadrele sunt loializate suplimentar față de angajatorii lor, cu atât mai mult acum, în contextul pensionărilor masive din sistem și al sporirii îndatoririlor ce ne revin în calitate de stat membru UE", mai spun inițiatorii proiectului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5095 secunde