PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE CONTRABANDĂ CALIFICATĂ ȘI SPĂLAREA BANILOR

296
PERCHEZIȚII LA PERSOANE BĂNUITE DE CONTRABANDĂ CALIFICATĂ ȘI SPĂLAREA BANILOR - ddd-1668877363.jpeg
La data de 17 noiembrie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași și procurorii D.I.I.C.O.T.- S.T. Iași au pus în aplicare 12 mandate de percheziție domiciliară, în urma cărora au descoperit și ridicat 37.490 de euro, 37.400 de lei și 2.570 de lire sterline, precum și 13 telefoane și mai multe dispozitive informatice.

Perchezițiile au fost efectuate în continuarea cercetărilor în cauza privind constituirea unui grup infracțional organizat, cu scopul comiterii infracțiunilor de contrabandă calificată și spălarea banilor.

În urma audierilor, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus extinderea urmăririi penale față de 12 persoane.

În cauză, s-a reținut faptul că membrii grupului ar fi creat, în România, compartimente ascunse în autocare, destinate disimulării unor cantități de ordinul sutelor sau chiar miilor de cartușe de țigarete în acele spații, în scopul transportării acestora, clandestin, până în Marea Britanie, fără a le declara la vreo frontieră statală și fără a plăti taxele datorate pentru activitățile de export din România, respectiv introducere în Marea Britanie.

După ajungerea la destinație, țigaretele ar fi fost descărcate și predate unor persoane, în vederea valorificării pe piața ilicită.

Pe traseul de întoarcere, membrii grupului ar fi încărcat în compartimentele ascunse ale autocarelor sume mari de bani, după care le-ar fi transportat, clandestin, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, cunoscând că acei bani provin din comiterea de infracțiuni.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul B.C.C.O. Târgu Mureș, S.C.C.O. Harghita și grupărilor mobile de jandarmi Târgu Mureș și Cluj Napoca.

Reamintim că, la data de 19 octombrie 2022, polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iași, au efectuat 41 de percheziții domiciliare, în municipiul București și județele Bistrița-Năsăud, Neamț, Dolj, Ilfov și Giurgiu, și au indisponibilizat: 46 de lingouri de aur și argint, 104.530 de euro, 273.274 de lei, 18.284 USD, 300 de lire turcești, 109.167 de lire sterline, 1.865 de lire scoțiene, 10.000 de forinți, 820 de franci elvețieni, 1.850 de dolari australieni, 300 de dolari canadieni.

Totodată, au fost indisponibilizate 87.900 de coroane norvegiene, 480 de coroane suedeze, 4.650 de coroane daneze, 5.000de coroane cehia, 200 de grivna, 50.000 de ruble belarus, 2 saci și o geantă cu bijuterii de aur și argint, 20 de cutii cu ceasuri, 800 de cutii cu parfum, 246 de monede, 2 stații de emisie-recepție, un pistol cu gaze, 2.800 de țigarete, portofele, brățări și curele contrafăcute, diverse sisteme informatice și medii de stocare.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritoriale Iași au formulat acuzații cu privire la 29 de persoane și au dispus măsura reținerii față de 6 persoane și luarea măsurii controlului judiciar față de alte 9 persoane.

Ulterior, față de cele 6 persoane reținute a fost luată măsura arestării preventive.

Pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4101 secunde