Pescador turcesc, venit la braconat, scufundat în largul Mării Negre, în dreptul stațiunii Costinești

1314
Pescador turcesc, venit la braconat, scufundat în largul Mării Negre, în dreptul stațiunii Costinești - braconieri51558445097-1558465819.jpg

Articole de la același autor

Trei marinari turci au fost răniți, iar pescadorul cu care veniseră la pescuit ilegal în Marea Neagră s-a scufundat în dreptul stațiunii Costinești, într-o acțiune a Gărzii de Coastă desfășurată în cursul zilei de luni, 20 mai. Pescadorul a fost identificat în Zona Economică Exclusivă a României, iar echipajul pescadorului, format din opt marinari, nu s-a supus somațiilor legale ale polițiștilor de frontieră și a încercat să scape de urmărirea navelor PFR, fapt pentru care polițiștii de frontieră au folosit gradual armamentul de la bordul navei.


Luni dimineață, la ora 6.50, cu ajutorul sistemului SCOMAR, pe timpul desfășurării misiunilor de supraveghere și control în Marea Neagră, a fost observată, la aproximativ 52 de mile marine est de localitatea Costinești, o ambarcațiune suspectă că desfășoară activități de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României. "Imediat, nava MAI 2112 a plecat în urmărirea ambarcațiunii, identificată ulterior ca fiind un pescador cu pavilion Turcia, inscripționat «Baba Senol», care nu s-a supus somațiilor verbale pentru a permite operațiunea de abordare și control, conform procedurilor legale. Astfel, pe timpul manevrelor de urmărire, polițiștii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice și semnale radio, urmate de somații conform legii. Întrucât acesta nu s-a conformat somațiilor, s-a folosit gradual armamentul de la bordul navei, fiind efectuat foc de avertisment în condițiile legii", explică reprezentanții Gărzii de Coastă.


Trei marinari turci, internați la Spitalul Județean
Ulterior, în sprijinul navei PFR au fost dislocate alte două ambarcațiuni din cadrul Gărzii de Coastă. În jurul orei 14.40, s-a reușit oprirea pescadorului turcesc, iar polițiștii de frontieră au procedat la abordarea ambarcațiunii, echipajul pescadorului fiind transferat la bordul uneia dintre navele P.F.R. Cu această ocazie, s-a constatat faptul că trei dintre marinari prezentau plăgi superficiale, provocate de ricoșeul gloanțelor la contactul cu suprafața apei, doi la nivelul picioarelor, iar al treilea la nivelul șoldului, prezentând o zgârietură, sens în care li s-a acordat primul ajutor. "Aceștia sunt în afara oricărui pericol, iar la momentul acostării în Portul Mangalia au fost preluați de către Serviciul de Ambulanță Județean Constanța - substația Mangalia, fiind transportați la o unitate medicală în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate", mai spun cei de la Garda de Coastă. 


De asemenea, pe fondul supraîncărcării pescadorului cu unelte de pescuit și pește, precum și a manevrelor bruște efectuate de marinari pentru a evita abordarea de către navele PFR, structura pescadorului a suferit daune, ceea ce a dus la scufundarea lui. 


În cauză, polițiștii de frontieră constănțeni vor efectua cercetări sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța față de marinari, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun. 
"Menționăm că pe timpul desfășurării operațiunii, Poliția de Frontieră a beneficiat de sprijinul aerian al unei aeronave multirol, aflată în Operațiunea Maritimă Comună privind combaterea migrației ilegale, activitățile de pescuit ilegal și poluare maritimă desfășurată la Marea Neagră sub egida Frontex (Agenția pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă), împreună cu EFCA (Agenția Europeană de Control al Pescuitului) și EMSA (Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă)", adaugă reprezentanții Gărzii de Coastă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 10 Aprilie 2019
Stire din Eveniment : Prinși cu peștele în sac
Pagina a fost generata in 0.26 secunde