X

Polițiștii care vor al doilea loc de muncă, trimiși la Agenția Națională de Integritate

2596
Polițiștii care vor al doilea loc de muncă, trimiși la Agenția Națională de Integritate - fondpolitistincompatibilitate-1606501874.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii se simt legați de mâini și de picioare și cu opțiuni din ce în ce mai reduse de a-și putea găsi un alt doilea loc de muncă, cu ajutorul căruia să își rotunjească veniturile. De altfel, condițiile pe care trebuie să le respecte sunt restrictive, astfel că puțini mai sunt cei care, în timpul liber, își iau al doilea job.

Condițiile în care își desfășoară activitatea polițiștii nu sunt dintre cele mai bune: deficitul de personal ridicat începe să se resimtă din ce în ce mai mult, în special în condițiile pandemice din ultimele luni, sarcinile se înmulțesc, iar recompensele financiare se lasă așteptate. În consecință, oamenii încep să-și îndrepte atenția spre alte posibilități de a obține venituri. Demisiile nu sunt permise în această perioadă solicitantă, dar legislația le oferă posibilitatea obținerii unui al doilea loc de muncă. Cel puțin în teorie, Statutul Polițistului permite oamenilor legii să lucreze în mediul privat. Dar, așa cum a arătat comisarul șef Vasile Zelca, liderul sindical al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) Constanța, pe de o parte condițiile sunt restrictive pentru cei cărora le este permis, iar pe de altă parte, sunt polițiști cărora le este interzis cu desăvârșire să aibă un loc de muncă suplimentar.

„În cazul polițiștilor de la judiciar legislația prevede o incompatibilitate totală cu orice altă funcție. Concret, s-a prevăzut că polițiștii judiciari pot fi doar profesori universitari. Altfel spus, cei de sus și-au tras caimacul, iar restul nu au dreptul la o a doua slujbă. Noi am făcut numeroase demersuri pentru a se scoate incompatibilitatea suplimentară adăugată pentru categoria polițiștilor judiciari, astfel încât să se lase în atribuția Agenției Naționale de Integritate să spună dacă polițiștii respectivi pot îndeplini o anumită funcție sau nu”, a arătat comisarul șef Vasile Zelca.

Celelalte categorii de polițiști își pot căuta un al doilea loc de muncă, dar cu anumite restricții. „De exemplu, în cazul celor de la Rutieră, polițiștii nu pot fi instructori auto pe raza de competență unde își desfășoară activitatea. Polițiștii pot deține un loc de muncă care să nu interfereze cu fișa postului, să nu lase loc de interpretări. Tocmai de aceea, noi, sindicatul, întotdeauna am recomandat polițiștilor ca înainte să obțină un al doilea loc de muncă, să facă o solicitare către Agenția Națională de Integritate, în vederea obținerii unui punct de vedere. Să transmită fișa postului și codul CAEN al activității pe care doresc să o presteze și să primească răspuns dacă este vorba despre incompatibilitate sau nu”, a adăugat Vasile Zelca.

În momentul de față, numărul polițiștilor care dețin un al doilea loc de muncă poate fi „numărat pe degete”, fiind vorba despre instructori sportivi, instructori auto, taximetriști etc.

Pe de altă parte, numai în ultimele două săptămâni, doi polițiști au ajuns în atenția ANI pentru incompatibilitate, după ce s-a constatat că dețineau un al doilea job care intra în conflict cu activitatea prestată în uniformă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4011 secunde