POLIȚIȘTII CER CA POLIȚIȘTII LOCALI SĂ REDEVINĂ GARDIENI PUBLICI. "Sunt nepregătiți profesional și cu un limbaj de toată jena"

554064
45
Polițiștii speră ca judecătorii să facă lumină în ceea ce privește asemănările și confuziile dintre Poliția Locală și Poliția Română. Oamenii legii "pătimesc" pentru comportamentul inadecvat al unor agenți ai Poliției Locale, întrucât majoritatea cetățenilor nu cred că există vreo diferență între cele două instituții, punându-i pe toți în aceeași oală. Confuziile sunt alimentate de asemănarea uniformelor și a mașinilor de serviciu, dar mai ales prin denumirea de polițist.

Situația urmează să fie parțial clarificată peste o zi, când Înalta Curte de Casație și Justiție se va pronunța în urma unei sesizări făcute de Avocatul Poporului privind necompetența de a aplica sancțiuni prin OUG 195/2002.

"Mă, ești avocat? Dacă nu, dă-i drumul și circulă"

Agenții Poliției Locale din municipiul Constanța au intrat, din nou, în colimatorul polițiștilor după ce au avut un limbaj neadecvat în discuția cu un cetățean care-i lua la rost în legătură cu o acțiune privind comerțul ambulant de verdețuri.

"Ce faceți cu marfa, după ce o confiscați?", a fost întrebarea constănțeanului care a filmat acțiunea.

Reacția polițiștului local a venit imediat, fiind considerată cel puțin deplasată: "Mă băiatule, ești avocat? Dacă nu, dă-i drumul și circulă. Bă, tu ai înțeles ce spun? Dă-mi buletinul încoace, hai".

În final, cetățeanul care a filmat a concluzionat că ar fi mai bine ca polițiștii locali să lucreze mai mult pentru rezolvarea tâlhăriilor, spargerilor și a crimelor, de unde reiese faptul că în mentalul colectiv persistă confuziile între cele două instituții și atribuțiile acestora.

Situații penibile rezolvate de polițiști

Cu toate că la nivel instituțional, între IPJ și Poliția Locală există o colaborare bună, existând patrule mixte între locali și polițiști, oamenii legii susțin că agenții Poliției Locale nu sunt bine pregătiți și au deseori un limbaj care lasă de dorit.

"Sigur că imaginea Poliției Române are de suferit de pe urma acestor confuzii. Oamenii au ajuns să considere că polițiștii hăituiesc bătrânele prin piețe în loc să prindă infractorii. Mai nou, dispozițiile interne au fost modificate, astfel încât polițiștii sunt obligați să patruleze alături de polițiștii locali, aceștia fiind total nepregătiți profesional, având un limbaj de toată jena și creând tot felul de situații penibile pe care polițiștii trebuie să le rezolve", a declarat, pentru "Cuget Liber", agent șef adjunct Dan Georgescu, membru al Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

Cum pot dispărea confuziile între Poliția Română și Poliția Locală

Poliția Locală Constanța a fost înființată în luna februarie a anului 2011, ca structură funcțională cu caracter permanent, fiind o direcție specializată, fără personalitate juridică, subordonată primarului municipiului Constanța. De atunci, cu fiecare an, asemănările dintre cele două instituții au fost din ce în ce mai mari, fie prin mașinile de serviciu, uniforme sau denumirea de polițist. Iată cum orice confuzie ar putea fi înlăturată.

"În fapt, Codul Rutier este foarte clar cu privire la acest aspect, art.177 din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 stipulând extrem de clar că sancțiunile la această normă juridică sunt aplicate doar de polițiștii rutieri care sunt agenți sau ofițeri din cadrul Poliției Române, cu avizul Inspectorului General. Dacă s-ar reveni la vechea titulatură de «gardieni publici» și dacă ICCJ se va pronunța în favoarea sesizării Avocatului Poporului, cred că se vor rezolva toate aceste confuzii. Vechii gardieni publici erau chiar mult mai respectați de către societate", concluzionează Dan Georgescu.

v v v

Reprezentanții Poliției Locale Constanța nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere în legătură cu acest subiect. 

Comentează știrea

45 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
Lorin
8 mai 2017
Ptr dl dan!

Este parerea personala si nu a politiei. Localii, macar sunt prezenti pe strada si intervin cand ii apelezi, mu ca politia.

Constantin
8 mai 2017
Dle Georgescu

Pe cand preconizati ca politia isi va face datoria? Stiti in cate locatii, tuciurii vand tigari netimbrate!? Stiti cate auto sunt sparte sau furate!? Stiti cate fapte antisociale se inregistreaza zilnic!? Letargia politiei izvoraste si din frustarea si ura fata de alta institutie care, fata de a dvs este prezenta pe strazi. Lasati ura si barfa si faceti-va serviciul conform atributiunilor, fiti aproape de cetateni.

Dan Ion
8 mai 2017
Neadevar

Aceasta mizerie care este alimentata de unii polițiști nu i ajuta la o buna colaborare,sistemul MIA este învechit și ordinar...

pieton
8 mai 2017
din trafic

caz real: piata tomis 3. un militian de la circulatie si cu un militian local se tiganeau cu o domnisoara ca vezi doamne bloca circulatia pentru ca stationa (in masina cu avarii puse) intre un taxi si o masina de la o firma privata de paza (astia doi nu incurcau pe nimeni....). In tot acest timp pe strada au trecut cat am stat eu acolo cel putin 2 masini cu viteze de peste 90kmh, cel putin 2 masini care nici gand sa opreasca la trecere, sa nu mai zic de masini cu tucurii cu numere de franta spania bulgaria, soferi ce sigur nu stiau nici sa scrie dar sa aiba carnet de conducere.... ei si? eu aveau o problema sa se mute fata aia din loc cu masina, ceea ce ca un om destept ce a fost, a si facut! si, ce sa vezi!!! in 10 secunde in acelasi loc opreste un BMW cu numere TX, coboara 4 colorati tatuati si intra sa schimbe niste valuta la un excenge! Intrebare: credeti ca pe astia i-au intrebat militienii ceva de sanatate? :) astept raspunsurile voastre....

Robert
8 mai 2017
Hahaha

Astea sunt tehnici de denigrare jenante. Sun. La politia rutiera ca nu pot sa ies din garaj si ma trimite la locala ca ei au competenta in aceasta situatie. Atunci ce competente au politia rutiera.

gogu
8 mai 2017
predicat

He he, se bat pe spaga probabil de aia militia nu mai are loc le locali si de cum se numesc ei. Auzi tu limbaj pe locali, de parca militienii ar discuta cu tine ca din carti. Mor de ras. BA ORDINARILOR DE MILITIENI, FACETI-VA VOI TREABA SI LASATI SUPARARILE LEGATE DE NUMELE UNUIA SAU ALTUIA. DAR VOI SUNTETI DEGEABA.

Nicu
8 mai 2017
...

Mda..toti vad ca aveti boala pe militieni da' cand s-au scos posturi cu 3 luni scoala erati cu miile la inscriere:)) Au dreptate baietii ma, majoritatea alora tot cu mentalitate de gardian au ramas. Uniforme roz si creioane colorate le-as da.

Eugen
8 mai 2017
Politie?

Dar de cand politia a devenit discutia mitocanilor/poate vedeti executorii judecatoresti care fac ce vor .

coruptia.ro
8 mai 2017
teiadna.ro

Decat sa comentam politia mai bine sa vedem cine sunt angajati in firmele de paza si securitate.

Leca
8 mai 2017
Sa se desfiinteze

Amendeaza si confisca marfa pietarilor amatati in timp ce altii fac afaceri de miliarde pe domeniul public protejati de politia locala.

45 comentarii. Pagina 1 din 5. Click pe pagina dorită : 1 2 ...5 
Pagina a fost generata in 0.675 secunde