Previziuni alarmante!

Polițiștii cu experiență ies la pensie, nu va mai avea cine să lucreze în dosare penale

6754
Polițiștii cu experiență ies la pensie, nu va mai avea cine să lucreze în dosare penale - fondpolitistipensionare-1580242994.jpg

Articole de la același autor

Previziuni alarmante: numărul polițiștilor se va împuțina considerabil în perioada următoare. Deja, arată sindicaliștii, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, aproximativ 20 de polițiști cu ani de experiență în spate și-au depus dosarele pentru pensionare, iar alții le vor urma exemplul cât de curând! 


Perspectiva eliminării pensiilor de serviciu (denumite, în multe discursuri politice, pensii speciale), cât și incertitudinea privind modificarea vârstei de pensionare sunt două dintre motivele pentru care un număr din ce în ce mai mare de polițiști cu experiență au decis să renunțe la uniformă și să se retragă, la pensie. 


La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, și-au anunțat această intenție în jur de 20 de polițiști. Și este doar începutul, a subliniat, pentru "Cuget Liber", Vasile Zelca, liderul sindical al Biroului Constanța al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). 


"Ne pleacă oamenii cu experiență și vor pleca din ce în ce mai mulți. Dacă guvernanții, în loc să găsească metode de a-i păstra în sistem, îi gonesc, vor avea de suferit atât poliția, cât și cetățenii! Oamenii nu mai suportă această «joacă» a guvernanților: că le taie salariile, că le diminuează pensiile, că noi, polițiști, nu merităm. Culmea este că inclusiv statul va avea de pierdut: pentru că polițiștii cu experiență vor ieși la pensie, statul va trebuie să le plătească pensii, iar în locul lor vor trebui să plătească și salariile unor noi polițiști", a arătat Vasile Zelca. 


Ieșirea la pensie a celor experimentați, într-o structură care deja suferă din cauza deficitului de personal, va duce la disfuncționalități. Căci, așa cum arătam și în trecut, IPJ Constanța se confruntă deja cu probleme în a "convinge" tinerii absolvenți ai școlilor de poliție să rămână la malul mării după perioada de tutelă. 


Nu există regulament pentru avizarea noilor polițiști judiciariști 
Disfuncționalități considerabile vor fi în cadrul structurilor de judiciar, a subliniat liderul sindical Vasile Zelca. 
"Nici până la această oră nu există reglementare în baza căreia să fie avizați lucrătorii de la judiciar, pentru a putea lucra în dosare penale. Avem oameni care au dat concursuri, le-au promovat, dar nu pot fi avizați în structurile poliției judiciare. Odată cu ieșirea la pensie a celor avizați, vor rămâne mai puțini polițiști care vor putea să lucreze în dosare. În aceste condiții, va crește timpul de lucru într-un dosar. Cum să nu dureze șase luni - un an, când numărul celor care au drept să instrumenteze probe, să audieze este din ce în ce mai redus?", a atras atenția sindicalistul. 


De subliniat că această problemă, a împuținării numărului celor de la judiciar și a întârzierii forurilor competente de a emite reglementările pentru avizarea noilor ofițeri, a tot fost semnalată de sindicaliști, dar fără succes. 


"Am propus, încă din toamnă, creșterea salariului de bază al polițiștilor judiciari, ca o măsură de a-i convinge să rămână în structuri. Pentru că s-a ajuns în situația ca polițiștii să plece din judiciar la ordine publică, pentru că sunt plătiți mai bine", a mai arătat Vasile Zelca. 


"La nivel național, vor ieși la pensie în jur de 2.000 - 3.000 de polițiști, care au în jur de 50 de ani", a arătat sindicalistul. 
Acesta a mai arătat că multă lume consideră, în mod eronat, că polițiștii ies la pensie la 40 și ceva de ani. 
"S-a schimbat legea, polițiștii nu mai pot ieși la pensie înainte de 48 de ani, iar atunci doar dacă îndeplinesc anumite condiții, și anume dacă au lucrat 25 de ani în operativ. Și nu sunt mulți care îndeplinesc aceste condiții", a arătat liderul de sindicat. 
În consecință, polițiștii pot ieși la pensie de la 51 - 52 de ani, în general. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6851 secunde