Poliţiştii, hotărâţi să protesteze. „Avem nevoie de fiecare dintre voi!”

295
Poliţiştii, hotărâţi să protesteze. „Avem nevoie de fiecare dintre voi!” - fotofondpolitistiihotarati-1609786625.jpg

Articole de la același autor

Poliţiştii se pregătesc de proteste. Ei sunt revoltaţi că le vor fi îngheţate salariile şi se declară epuizaţi după ce, de mai bine de zece luni de zile, participă zi şi noapte la acţiunile de prevenire şi combatere permanentă la acţiunile de prevenire şi limitare a răspândirii noului coronavirus.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative discută deja pentru a pune în aplicare voinţa poliţiştilor în ceea ce priveşte derularea formelor de protest şi calendarul propriu-zis. Conform unui sondaj realizat recent de Sindicatul Poliţiştilor Europeni – EUROPOL în rândul poliţiştilor români, trei sferturi din aceştia se declară dispuşi să îşi suspende activitatea, ca formă de protest, similar magistraţilor, în cazul în care nu se va reveni asupra îngheţărilor salariale.



La chestionar au participat 4.837 de poliţişti din 31 de judeţe şi municipiul Bucureşti. Sondajul a avut drept scop măsurarea impactului pe care pandemia l-a avut până în momentul de faţă asupra stării psiho-fizice a poliţiştilor, dar şi poziţionarea lor asupra măsurilor de îngheţare a salariilor.


Astfel, 94% dintre poliţişti consideră că fără implicarea lor în activităţile de combatere a pandemiei Guvernul nu va mai putea aplica măsurile de prevenire stabilite. Opt din zece poliţişti au răspuns că nu au fost luate măsuri suficiente sau chiar deloc, de către şefi, pentru prevenirea infectării cu noul coronavirus în rândul personalului, şi tot atâţia spun că resimt puternic efortul şi sunt mult mai epuizaţi ca urmare a activităţilor întreprinse pe durata pandemiei decât înainte.


Peste 95% dintre oamenii legii chestionaţi au mărturisit că MAI nu le-a pus la dispoziţie nici teste gratuite pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus, nici spaţii de cazare pentru situaţiile în care au fost contacţi direcţi şi au fost nevoiţi să se izoleze pentru a nu se întoarce la domiciliu şi a nu infecta membrii familiei. De asemenea, aproape jumătate dintre aceştia au declarat că, în lunile de pandemie, au fost nevoiţi să cheltuiască între 100 şi 500 de lei din bugetul propriu pentru a-şi asigura echipament de protecţie, dezinfectant, măşti, mănuşi, testări PCR, medicamente.


Se pregăteşte suspendarea activităţii



În ce priveşte formele de protest şi anume pichetarea prefecturilor, aplicarea de avertismente pentru toate faptele de natură contravenţională constatate, refuzul de îndeplinire a atribuţiilor care nu sunt prevăzute în fişa postului, cum ar fi verificare izolaţi, înmânarea de decizii de izolare sau carantinare, refuzul de efectuare a orelor suplimentare sau suspendarea activităţii, similar judecătorilor şi grefierilor, peste 55% din cei care au răspuns la sondaj au optat pentru toate formele de mai sus.
În aceste condiţii, este de aşteptat ca sindicatul să declanşeze în scurt timp protestele. „Avem nevoie pentru fiecare dintre voi, pentru că este evident că în această perioadă, din cauza restricţiilor impuse, nu sunt permise adunările publice mai mari de 100 de persoane. Context în care trebuie să ne adaptăm şi modul de organizare a acţiunilor de protest”, au transmis reprezentanţii Sindicatului EUROPOL.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9404 secunde