Pompierii constănțeni le fac zile negre piromanilor: "Ne dăm seama imediat dacă focul a fost pus"

398
3
Pompierii constănțeni le fac zile negre piromanilor:

Articole de la același autor

Pompierii constănțeni se ocupă, pe lângă salvarea de vieți omenești și lichidarea incendiilor, și de cercetările care țin de incendiile puse intenționat. Acestea, spun militarii, sunt destul de frecvente, mai ales la autoturisme. Iată cum își dau seama pompierii de cauza incendiilor.

Cei care incendiază vor folosi, în principiu, orice obiect și vor aplica orice metodă pentru a provoca un incendiu și a nu fi descoperit. De obicei, la Constanța se merge pe aruncarea, într-un autoturism, a unei sticle plină cu combustibil, aprinsă.

"Nicio situație nu seamănă cu cealaltă. De obicei, la autoturisme sunt puse incendii intenționate", precizează lt. Marin Leonov, locțiitor comandant al detașamentului Palas din cadrul ISU Dobrogea.

Cum își dau seama de incendiile intenționate

Pompierii constănțeni spun că, dacă un incendiu izbucnește accidental la un autoturism, de obicei este vorba despre un scurtcircuit, însă există anumite semne care indică dacă focul este pus intenționat, pentru că infractorii vor încerca mereu să-și ascundă faptele.

"În principiu, un incendiu la un autoturism izbucnește de la compartimentul motor sau din bord, unde există cea mai mare parte de electronică. Cauza cea mai probabilă este scurtcircuitul, dar și efectul termic, când combustibilul se prelinge pe conducte și se aprinde. Am avut mai multe cazuri în care incendiul a plecat din partea din spate. Cum ne dăm seama? În momentul în care izbuc-nește incendiul în interior, de exemplu în partea din față, prin temperatura creată se face o diferență între exterior și interior, în acel moment producându-se o implozie. Cioburile, în mod automat, se vor găsi în exteriorul mașinii, și nu în interior. Așa că în situația în care găsesc un autoturism incendiat și văd cioburi în interiorul mașinii, din start îmi dau seama că focul a fost pus intenționat", spune locotenentul.

Incendiu în partea din spate a mașinii? Sigur este pus de cineva

Militarii constănțeni afirmă faptul că un autoturism nu poate lua foc în partea din spate a acestuia, pentru simplul fapt că nu există părți electronice și nu ar avea ce să facă scurtcircuit.

"Mai există situația în care găsim autoturismul incendiat în partea din spate. Păi în partea din spate nu are ce să ia foc. Am avut cazuri în care am găsit luneta spartă cu cioburile în interior și am găsit partea din exterior, pe tablă, mai arsă decât cea din interior. Noi ne dăm seama și după cum a ars tabla. Dacă mai găsim și o sticlă aruncată în autoturism, este clar. În aceste situa-ții, tot ce se găsește în apropierea autoturismului sau în aceasta sunt considerate dovezi. Am avut cazuri în care echipa de la laborator a găsit urme de carburant pe o sticlă", povestește Marin Leonov.

Ce se întâmplă în cazul unei locuințe

În cazul unui incendiu la o locuință, oamenilor legii le este destul de greu să dovedească dacă focul a fost pus intenționat sau nu, așa că, spun militarii, o iau prin eliminare, în sensul că verifică toate cauzele de incendiu accidental sau din cauza unui scurtcircuit.

"În cazul unei case sau al unui apartament, depinde foarte mult cât a ars, pentru că dacă a ars în jur de 90% este foarte greu să ne dăm seama, din cauza temperaturii foarte mari degajate. Nu se pot face decât niște expertize în laboratoare speciale. Dacă locuința nu a fost afectată atât de mult, o luăm prin eliminare. În primul rând căutăm să vedem locul de unde a pornit incendiul, iar de acest aspect ne dăm seama după culoarea pereților, după varul care s-a decojit sau nu. Dacă s-a decojit este clar că a ars mai mult în acea zonă. Apoi, căutăm să vedem dacă există parte electrică în zona din care a pornit focul", spune pompierul. 

Comentează știrea

FONDURI UE
17 octombrie 2013
FONDURI UE

Acum este momentul: In 2013 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul:www.fondurieuropenenerambursabile.ro

AFACEREA TA
17 octombrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Cum poti castiga 3000 de euro lunar crescand prepelite intr-un spatiu de numai 20mp? Iata cum Afacerea ta cu Prepelite devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce 1100 lei,la fiecare 125 lei investiti in productie. Detalii pe:www.crestereaprepelitelor.ro

AFACEREA TA
17 octombrie 2013
GHIDUL PENTRU AFACEREA TA

Iata cum Afacerea ta cu Ciuperci devine profitabila in doar 170 de zile si iti aduce la o micro-ferma de 100 mp amenajata pe 3 nivele, 80-100 kg ciuperci/mp/an, la 7-8 lei/kg obtii un profit de 23.000euro pe an. Pentru mai multe detalii vizitati:www.cultivareaciupercilor.ro

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 21 Septembrie 2013
Stire din Eveniment : Incendiu puternic în Constanța!
Pagina a fost generata in 0.5581 secunde