Portret de pirotehnist. „Este o meserie riscantă, nu este loc pentru greșeli”

418
Portret de pirotehnist. „Este o meserie riscantă, nu este loc pentru greșeli” - xfondpirotehnician2-1645433508.jpg

Articole de la același autor

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa are operaționalizată ca strucutură operativă o echipă pirotehnică ce execută misiuni de intervenție pentru identificarea, ridicarea, transportarea, depozitarea și, ulterior, distrugerea elementelor de muniţie neexplodate în condiţii de siguranţă.



Misiunea principală este asanarea muniţiilor şi explozivilor neexplodați de pe timpul conflictelor militare, a celor rezultați din explozii sau incendii la depozitele de muniţii şi materiale explozive sau din accidente survenite pe timpul transportului de muniţii.

Pe parcursul anului 2021, echipa pirotehnică a executat 22 de misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată şi două şedinţe de distrugere a muniţiei asanate.

„Este o meserie foarte riscantă în care nu este loc pentru greșeli”, spune maiorul Gabriel Oprea, ofițer specialist II pirotehnic și coordonatorul echipei specializate a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dobrogea” al județului Constanța.

Maiorul Gabriel Oprea s-a alăturat salvatorilor militari în anul 2006. A fost, pe rând, operator în Dispeceratul Integrat ISU-SMURD-SAJ, ofițer III la Detașamentul de Pompieri Constanța-Port, iar, în anul 2010, ofițer pirotehnic în cadrul Inspecției de Prevenire. Începând din anul 2011, el coordonează toate activitățile de asanare a muniției neexplodate de raza județului Constanța.

Printre cele mai grele misiuni pe care le-a avut, pirotehnicianul își amintește un eveniment din localitatea Baia, județul Tulcea, când au fost solicitați în sprijin de colegii de la ISU Tulcea. În curtea unui localnic, a fost descoperit un depozit de muniție din cel de-al Doilea Război Mondial. Nu mai puțin de 255 de proiectile de calibrul 75 milimetri și două proiectile de calibrul 125 milimetri au fost scoase la suprafață. A fost cea mai mare cantitate de muniție descoperită vreodată, iar maiorul Gabriel Oprea a coordonat atunci întreaga intervenție.

„O altă intervenție destul de dificilă a avut loc în urmă cu cinci ani, chiar pe vremea aceasta. Am recuperat din mare un rocket booster (n.e., motor de rachetă) care a aparținut unui bombardier german din al Doilea Război Mondial. Piesa era extrem de grea – cântărea undeva la peste 400 de kilograme, plus că a trebuit scoasă din apa înghețată a mării. A fost o misiune foarte dificilă și riscantă”, a povestit coordonatorul echipei pirotehnice din cadrul ISU ”Dobrogea”. Ulterior, motorul de rachetă a fost predat Muzeului Național al Aviației Române, fiind al doilea cel mai bine conservat din lume.

„Nu este o meserie pentru toată lumea. Este foarte riscantă. Trebuie să ai o bună pregătire teoretică dar și practică. Îți trebuie multă calmitate și îndemnânare pentru manipularea în siguranță a elementelor neexplodate, trebuie să ai un simț de observație și analiză extrem de bun și să poți lua cele mai bune decizii cu celeritate, fără a te lăsa influențat de nimic; să fii concentrat, focusat pe ceea ce faci la momentul respectiv”, susține mr. Oprea.

xxx

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia să apeleze numărul unic 112, să anunţe primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.

De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie sunt interzise: ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc; tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură; folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte; utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale; demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5062 secunde