Portul Constanța - poartă pentru traficanții de bolizi de lux din Ucraina

1232
3
Portul Constanța - poartă pentru traficanții de bolizi de lux din Ucraina - fond-1335112345.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii constănțeni sunt pe urmele unor traficanți de mașini de lux din Ucraina, care au tranzitat Portul Constanța în speranța că astfel se va pierde urma autoturismelor furate.

Ofițerii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, cu sprijinul Serviciului Român de Informații, au depistat, vineri, 20 aprilie, un container ce se afla în Portul Constanța Sud Agigea, în care erau două autoturisme de lux cu numere de înmatriculare de Ucraina, respectiv două BMW-uri X6 albe. Cercetările au evidențiat că, de fapt, acestea sunt clone ale unor vehicule din țara vecină, fiind furate, cel mai probabil, din țări vest-europene, de o rețea specializată în astfel de infracțiuni. Rețea pe urmele căreia polițiștii constănțeni sunt de ceva vreme, dar care în ultimul an își întrerupsese activitatea.

Șapte mașini, toate una și una, tranzitate prin port
Gruparea infracțională este alcătuită din trei cetățeni ucraineni, un rus și doi moldoveni. "Pe aceștia am reușit să-i identificăm până în prezent. Suntem siguri că sunt mai mulți, având în vedere falsurile realizate", a declarat comisar șef Nicolae Bărbuceanu, șeful serviciului.
Primul transport realizat prin Portul Constanța, de care au aflat anchetatorii români, a avut loc în vara lui 2010, când a fost adus un Lexus. "Apoi, până în aprilie 2011, au mai adus încă patru mașini, respectiv două BMW-uri, o Toyota și încă un Lexus. Toate sunt clone ale unor autoturisme de lux din Ucraina", a adăugat polițistul.
De altfel, schimbul de date cu autoritățile din țara vecină a evidențiat că autoturismele cu numerele de înmatriculare indicate nu au părăsit Ucraina, nici nu au fost înstrăinate de proprietarii lor, ci sunt în circulație pe străzile Kievului.
Până în prezent, oamenii legii au stabilit procedura urmată pentru ca autoturismele să tranziteze țara noastră, în speranța că astfel li se va pierde urma. Astfel, bolizii erau înmatriculați în Ucraina, folosindu-se de niște falsuri aproape desăvârșite: le erau confecționate documente de proprietate, certificate de înmatriculare, erau schimbate plăcuțele de înmatriculare, dar și seriile de pe caroserie, care sunt aproape identice cu cele din fabrică. Apoi, membrii rețelei care le transportau primeau împuternicire, legalizată la notariat, pentru a le conduce, pentru a le scoate din țară.
"Aveau dreptul, conform împuternicirii, inclusiv să schimbe vopseaua mașinii. Și-au luat măsuri de precauție pentru orice problemă pe care ar fi întâmpinat-o cu autoritățile", au explicat oamenii legii.

Pretextul folosit: duse în Dubai, la tuning

Odată pregătirile făcute, membrii rețelei conduceau autoturismele spre Portul Constanța; intrau în țara noastră prin Punctul de Trecere a Frontierei Oancea, din județul Galați. Prin acest punct, au trecut toate cele șapte mașini traficate, inclusiv ultimele două BMW-uri introduse în România pe 13 și, respectiv, 17 aprilie anul acesta. Tot membrii rețelei le aduceau până în Constanța, iar în port erau preluate de o firmă de comisariat vamal, angajată pentru a se ocupa de îmbarcarea lor în containere.
"Mașinile urmau să ajungă în Dubai, iar explicația oferită de membrii rețelei a fost că urmau să fie tunate. Opinia noastră este că, odată ajunse acolo, se întorceau în spațiul ex-sovietic. Întrebați de organele de frontieră și cele vamale de la Oancea de ce îmbarcă mașinile prin Portul Constanța, în condițiile în care Odessa este mai aproape, au motivat că în portul constănțean este mai ieftin și că cele ucrainene nu beneficiază de condițiile tehnice de îmbarcare necesare", a afirmat comisarul șef Bărbuceanu.
Imediat cum au predat autoturismele, membrii grupării infracționale se grăbeau să părăsească țara. La fel au procedat și de data aceasta. "Ambele BMW-uri au fost conduse de cetățeanul rus, care a fost însoțit de fiecare dată de un complice moldovean. Au adus mașinile în port, după care s-au întors cu o cursă de pasageri Constanța - Chișinău, părăsind țara tot prin Punctul de Trecere a Frontierei Oancea", a adăugat polițistul.

Suspecții au scăpat, din nou

După cum precizam, oamenii legii aveau cunoștință despre existența acestui grup infracțional încă de anul trecut. În 2011, după ultimul autoturism adus în port, suspecții identificați au fost dați în consemn la frontieră. Dar, susțin polițiștii, de atunci și până luna aceasta nu au mai trecut granița. Iar după cea mai recentă faptă au părăsit țara cu o zi înainte ca polițiștii să afle despre prezența lor.
"I-am identificat de anul trecut, îi căutăm, dar grupul s-a constituit în Ucraina și procedurile judiciare sunt greoaie, pentru că Ucraina este în spațiul extracomunitar. Vom lua însă legătura cu autoritățile ucrainene și vom continua cercetarea penală, cu ajutorul acestora", a mai spus comisar șef Nicolae Bărbuceanu.




Comentează știrea

cool
23 aprilie 2012
prea multa coruptie

da cu piticania de andreea vasilescu cand terminati...

kid
23 aprilie 2012
jkjbnkjn

de cati barbati e nevoie sa schimbe un bec? niciunul proasta(andreea vasilescu )poate sa gaeasca si pe intuneric

masina cu soldati
24 aprilie 2012
moartea rosie smurd

Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si eu fac ce vreau in tara asta ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD si mi-am propus sa ucid acest popor ! Deja v-am demonstrat ca eu MOARTEA ROSIE SMURD sunt mai tare ca presedintele si guvernul acestei tari ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cumparat tractoare SMURD , motorete SMURD , barci SMURD si urmeaza sa cumpar submarine SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut presiuni enorme la colegiul medicilor pt a obtine asigurari malpraxis pt soldatii care lucreaza pe masinile EPA SMURD dar fara nici un rezultat !Pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am deturnat banii si masinile care trebuiau sa ajunga la ambulanta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am sabotat ambulanta privand-o de masini si aparatura medicala ! Va spun si mai repet pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD va pot spune ca am facut dispecerate in toata tara doar ca sa imi justific activitatea ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD cand merg la un caz merg insotit doar de mass media altfel nu mai merg ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am cheltuit cei doi la suta doar dupa bunul meu plac si nu ma poate verifica nimeni pt ca eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD oblig cadrele medicale din spitale sa faca voluntariat pe masina SMURD iar cine refuza I se deface contractual colectiv de munca ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD am facut doar afaceri paguboase pt statul roman ! Eu MOARTEA ROSIE SMURD coordonez majoritatea dispeceratelor din tara si trimit la locul solicitarii doar masina EPA cu soldati chiar daca exista masina cu medic si asistent la ambulanta ! Doar pt mine MOARTEA ROSIE SMURD nu exista reguli si legi in tara asta ! Eu MOARTE ROSIE SMURD m-am pus singur imparat pe ISU ! Eu sunt MOARTEA ROSIE SMURD!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8481 secunde