Poți ajunge să plătești din propriul buzunar! Ce fel de accidente nu acoperă polița RCA

1369
2
Poți ajunge să plătești din propriul buzunar! Ce fel de accidente nu acoperă polița RCA - fondrca-1418567424.jpg

Articole de la același autor

Asigurarea de răspundere civilă auto reprezintă polița prin care cei care au fost implicați într-un accident rutier, produs din culpa șoferului asigurat, sunt despăgubiți pentru pagubele materiale sau chiar accidentări fizice. Însă important de știut este faptul că asigurarea RCA nu acoperă toate tipurile de coliziuni. Iată care sunt excepțiile.

Răspunderea civilă auto oferă protecție în cazul accidentelor rutiere. Asigurarea RCA acoperă doar daunele provocate de asiguratul vinovat de accident către o parte terță. Așadar, daunele produse autoturismului, bunurilor și persoanelor aflate în vehiculul celui păgubit. Riscurile incluse aici sunt riscul de deces sau vătămare corporală, dar și avarii și distrugeri ale anumitor bunuri. Pentru a acoperi și daunele produse mașinii aparținând părții vinovate dintr-un accident este nevoie de o asigurare cu acoperire de tip Casco.

Două mașini pe numele aceleiași persoane?

Polița RCA nu acoperă riscurile în cazul în care pagubele au fost produse de un autovehicul aparținând aceleiași persoane.

"De exemplu, eu am două mașini proprietate personală, ambele par-cate în curte, să zicem. La un moment dat, soția vrea să plece cu mașina și nu este atentă, dă cu spatele și intră în coliziune cu cealaltă mașină. În această situație, polița RCA nu acoperă pagubele", explică avocații constănțeni.

Unde-i remorca?

Se vor plăti și daunele provocate de pasagerii autovehiculului prin deschiderea ușilor la momente nepotrivite, precum și daunele provo-cate prin desprinderea remorcilor sau semiremorcilor tractate de vehiculul asigurat.

"Un caz special apare atunci când ai un cap tractor semiremorcă sau un autocamion cu remorcă. În acest caz, ambele vehicule trebuie asigurate, și capul tractor și semiremorca trebuie să aibă RCA. În situația în care se produce un accident, dacă în accident avaria este provocată de remorcă, în sensul că se ia o curbă prea strâns, iar impactul are loc, să zicem, între remorcă și o mașină, asigurarea care se aplică este cea a capului tractor. Cu alte cuvinte, dacă remorca era legată de capul tractor, polița RCA folosită este cea a capului tractor. Există, însă, și cazuri în care este folosită polița RCA a remorcii. De exemplu, vine șoferul și parchează remorca într-un loc, însă uită să tragă frâna și astfel se produce un accident", conchid avocații constănțeni. 

Comentează știrea

gogu
23 februarie 2015
Slabut

Madam Iliescu,slab articol, mai puteai spune ca daca ai RCA la carpatica, astra, euroins si mai e una, nu-mi aduc aminte acum, poti fi dat in judecata de cel accidentat pentru refuzul firmei asiguratoare de plata( intarzieri, motivari pentru neplata etc ), platesti tot inclusiv cheltuieli de judecata dupa care poti sa dai tu in judecata firma asiguratoare sa-ti recuperezi banii ( prin care bine'nteles ca vei castiga dupa cativa ani ).De asemeni nu se acopera accidentele provocate sub influenta alcoolului ( nu mai stiu exact cat la mie ) si mai sunt situatii. O simpla cautare pe net si-ti castigai banii mai elegant pentru articol

tot eu
23 februarie 2015
iata ex

Conform principiului asigurarilor de raspundere civila, pagubitul isi va primi compensarea, insa asiguratorul va recupera sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei, in urmatoarele cazuri: accidentul a fost produs cu intentie accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savarsite cu intentie incearca sa se sustraga de la urmarire persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus autovehiculul fara consimtamantul asiguratului accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie. De asemenea, asiguratorii RCA nu acorda despagubiri: daca asiguratul RCA are un interes patrimonial asupra bunului avariat Exemplu: are loc un accident intre doua vehicule apartinanad aceluiasi proprietar, fie ca este persoana fizica su juridica pentru prejudiciile situate sub limita minima sau peste limita maxima a despagubirilor de asigurare prevazute in actul normativ in vigoare la data producerii accidentului, pentru avarierea ori distrugerea bunurilor in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor pagubite si de numarul persoanelor raspunzatoare de producerea pagubei pentru daunele produse pe teritoriul Romaniei; pentru amenzile de orice fel si cheltuielile penale la care ar fi obligat proprietarul sau conducatorul autovehiculului asigurat, raspunzator de producerea pagubei, precum si cheltuielile de executare a hotararilor penale privind plata despagubirilor; pentru cheltuielile facute in procesul penal de proprietarul, utilizatorul sau conducatorul autovehiculului asigurat, raspunzator de producerea pagubei, chiar daca in cadrul procesului penal s-a solutionat si latura civila; pentru prejudiciile produse bunurilor transportate, daca intre proprietarul, utilizatorul autovehiculului care a produs accidentul sau conducatorul auto raspunzator si persoanele pagubite a existat un raport contractual; pentru prejudiciile produse persoanelor sau bunurilor aflate in autovehiculul care a produs accidentul, daca asiguratorul poate dovedi ca autovehiculul respectiv era furat; pentru prejudiciile produse ca urmare a transportului de produse periculoase - radioactive, ionizante, inflamabile, explozive, corozive, combustibile -, care au determinat sau au agravat producerea pagubei; pentru pretentiile ca urmare a diminuarii valorii bunurilor dupa reparatie.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.372 secunde