Povestea polițistului de frontieră din Constanța, detașat de doi ani la sediul central Frontex din Varșovia

1707
1
Un polițist de frontieră de la Garda de Coastă este detașat la FRONTEX, în Varșovia, unde de doi ani supervizează o echipă internațională. Coordonează supravegherea aeriană a granițelor europene și a contribuit la rezolvarea a sute de cazuri de migrație și contrabandă transfrontalieră.

Subcomisarul Ionuț Dan Cristea are numeroase motive să se mândrească. Absolvent al Academiei Gărzii de Coastă din Statele Unite ale Americii, este încadrat în Garda de Coastă din 2011. Încă de la încadrare, a fost trimis la bordul ambarcațiunilor din dotarea instituției și a acționat, alături de colegii lui, la numeroase misiuni pe mare, dar și peste granițele țării.

În prezent, este detașat la sediul central al Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (FRONTEX) din Varșovia, unde s-a făcut remarcat, fiind team leader și coordonatorul unei echipe internaționale.

„Îmi desfășor activitatea în camera operațională, locul de unde monitorizez în timp real granițele Uniunii Europene cu ajutorul mijloacelor aeriene. De doi ani îndeplinesc rolul de team leader și coordonez o echipă internațională, cu ajutorul căreia am contribuit la numeroase acțiuni de căutare și salvare, dar și la descoperirea și raportarea în timp real a multiple cazuri de infracțiuni transfrontaliere, precum cazuri de contrabandă și de trecere ilegală a frontierelor. În anul 2022 am coordonat cu succes sute de zboruri în diferite regiuni geografice, inclusiv la granițele României, acumulând experiența pe care aștept cu nerăbdare să o pun în valoare la securizarea frontierelor maritime ale României, deoarece la încheierea mandatului mă voi întoarce la bordul navei amiral «Ștefan cel Mare», unde îmi voi relua activitatea de polițist de frontieră marinar alături de o echipă de profesioniști”, a afirmat subcomisarul Ionuț Cristea.

„Uitându-mă în urmă, consider că cea mai mare realizare, pe lângă viețile salvate, o reprezintă buna colaborare cu oamenii din spatele uniformei de polițist”, a adăugat polițistul de frontieră.

Reamintim că, în 2022, peste 160 de polițiști de frontieră români au participat la misiuni internaționale în cadrul FRONTEX. România se află, în prezent, pe locul al doilea din punct de vedere al contribuției cu personal la FRONTEX, cu 219 membri în ceea ce priveşte personalul operațional al Corpului Permanent, şi pe locul al treilea din punct de vedere al personalului de la sediul agenției, cu 102 angajați (din care 31 sunt experţi naţionali detaşaţi). Iar Garda de Coastă a fost un partener constant, participând cu personal și dotări la numeroase misiuni de supraveghere internaționale. 



Comentează știrea

Ciprian
11 ianuarie 2023
schengen

FELICITARI si SUCCES IN VIATA si CARIERA !BRAVOOO.!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5485 secunde