Premieră în Poligonul Capu Midia: sărituri cu parașuta, pe timp de noapte

300
Premieră în Poligonul Capu Midia: sărituri cu parașuta, pe timp de noapte - xpremierapoligon1-1653816169.jpg

Articole de la același autor

A fost reluat cursul de atestare pe parașuta tip aripă cu tehnică și materiale organizat anual de Școala de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale

Început cu modulul teoretic și practic la sol, la care s-au înscris 14 cursanți, cursul continuă în mai multe unități din țară cu partea practică prin parașutare. Trei dintre cursanți „nu au reușit să atingă obiectivele pe care le-am trasat de la începutul cursului, așa că au fost eliminați”, a spus plutonierul adjutant principal Alin Dinu, instructor în cadrul SIFOS și subofițerul de comandă al Școlii. Cei rămași „în finală” au sosit în poligonul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, acolo unde s-au antrenat o scurtă perioadă. Ca toate etapele unei parașutări reușite și fără incidente să li se întipărească bine în minte, în fiecare zi au avut de trecut prin aceeași rutină: pregătirea tehnicii de parașutare, urmată de pregătirea preliminară în care au discutat cu instructorii etapele zborului, antrenamentul la sol în care au repetat toate mișcările corpului pe care trebuie să le facă în zbor, incidentele și cazurile speciale care pot apărea pe timpul zborului, modul în care se remediază problemele pe care le-ar putea întâlni la un moment dat și pregătirea echipajelor pentru salturile propriu-zise.

Înainte de a se urca în elicopterele IAR-330 Puma, care au decolat de la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceau, cursanților le-au fost verificate și ajustate parașutele. Ajunși la altitudinea de 3000 de metri, aceștia s-au parașutat, rând pe rând, sub atenta supraveghere a instructorilor.

Urmează o altă etapă, cea a salturilor de la 4000 de metri înălțime, de data aceasta dintr-un avion C-27J Spartan. „Cu cât avem altitudine mai mare, cu atât reușesc să înțeleagă mai bine poziția în cădere liberă, toate mișcările pe care le au de făcut”, a precizat instructorul Alin Dinu.

Cea mai importantă și mai provocatoare etapă este chiar noutatea cursului de anul acesta: executarea salturilor pe timp de noapte cu tehnică și materiale, cunoscutele salturi „high altitude - high opening”, adică altitudine mare, deschidere mare. Concret, potrivit instructorilor, după deschiderea parașutei, detașamentul urmează să execute deplasarea pe calea aerului între 1 și 10 km. „Acest curs este un preambul la următorul curs pe care îl avem în vizor în cadrul Școlii de Instruire a FOS, cursul de infiltrare prin parașutare, cu salturi de la mare altitudine, numai pe timp de noapte, vorbim de salturi executate de la 7-8000 de metri cu deplasare pe orizontală, între 20 și 30 de km, cu parașuta deschisă”, a mai precizat plutonierul adjutant principal Alin Dinu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6555 secunde