Aniversare la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia. Exerciţii cu militari români şi străini

429
Aniversare la Centrul  Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia. Exerciţii cu militari români şi străini - xcentrul1-1648798494.jpg

Articole de la același autor

Au trecut 72 de ani de ani de când s-a auzit primul foc de artilerie antiaeriană în Poligonul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” (C.N.I.Ap.AA), singurul din țară în care se pot executa trageri antiaeriene.

„Un loc cu semnificaţii speciale, de mare rezonanţă în viaţa artileriştilor şi rachetiştilor antiaerieni, poligonul din cadrul C.N.I.Ap.AA reprezintă un simbol în jurul căruia gravitează dragostea de armă, pasiunea, profesionalismul, cura¬jul şi tenacitatea acestor militari. Mai mult decât atât, poligonul Capu Midia este locul unde fiecare artilerist şi rachetist antiaerian îşi primeşte botezul focului și este amplasat în sud-estul României, pe ţărmul Mării Negre, la 30 km nord de oraşul Constanţa, lângă localitatea Corbu”, explică reprezentanţii C.N.I.Ap.AA.

De-a lungul timpului, în C.N.I.Ap.AA s-au instruit militari români şi militari străini din Franţa, Belgia, Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Republica Moldova, Israel, Olanda, Slovenia, Bulgaria sau Georgia. Aceştia au executat trageri reale cu sisteme de artilerie, rachete antiaeriene şi rachete sol-aer în cadrul unor exerciţii tactice ca „AZUR”, „ISTRIA”, „TOBRUQ LEGACY”, „PATRIOT SHOCK” sau „SABER GUARDIAN” începând cu mitraliera antiaeriană cal. 14,5 mm, tunurile antiaerien cal. 30 mm, 35 mm (OERLIKON, GEPARD), 57mm, 100 mm, tunul terestru cal. 120 mm, obuzierele cal. 152 mm, aruncătoarele cal. 82 şi 120 mm și continuând cu sistemele de rachete antiaeriene/sol-aer – CA-94, CA-95, VOLHOV, STINGER, MISTRAL, AVENGER, HAWK şi PATRIOT.

În afara activităţilor specifice apărării aeriene s-au mai desfăşurat exerciţii de debarcare, tabere de instrucţie şi exerciţii ale forţelor speciale ca SPRINGSTORM, SUMMERSTORM sau ROUSOFEX. În plus, poligonul a mai găzduit activităţi de testare sau recepţie pentru diferite tipuri de muniţii şi tehnică sau activităţi ale unor operatori economici şi agenţii de cercetare precum Agenţia Spaţială Română – ROSA sau Asociaţia Română pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii - ARPIA.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1261 secunde