Semnal de alarmă! "Armata se confruntă cu o criză de personal, din cauza proastei salarizări"

35858
2

Articole de la același autor

Militarii s-au săturat să fie „cenușăresele societății”, să piardă șirul orelor suplimentare neplătite, să aibă câte două sau chiar trei locuri de muncă doar pentru a avea un trai decent. Astfel că, în prezent, în contextul conflictului armat de la graniță, Armata se confruntă cu un exod de personal; semnalele din rândul militarilor arată că tot mai mulți tineri părăsesc sistemul, la doar câteva luni de la angajare, din cauza salarizării deficitare.

„Dintre cei 68.500 de militari activi ai Armatei, soldații, cei aflați la baza ierarhiei militare, cei pe profesionalism și disciplina cărora se bazeză succesul misiunilor armatei la pace și pe timpul acțiunilor militare din țară și de peste hotare, au ajuns să fie astăzi «cenușăresele societății». Mai prost plătiți decât o femeie de serviciu de spital, ei primesc o soldă echivalentă cu salariul minim pe economie... de fapt, fiind plătiți la nivelul anului 2009” – a declarat Manuel Vlăduț, președinte interimar al Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații, într-un nou semnal privind o realitate dureroasă, asupra căreia organizațiile profesionale non-guvernamentale au tot atras atenția în ultimii ani.



În prezent, în contextul conflictului armat de la granițele României și al întrebării care se naște pe buzele tuturor – „Avem Armată să ne protejeze la nevoie?”, se impune, din nou, să fie subliniate neajunsurile cu care se confruntă bravii soldați. Căci, pe lângă dotările învechite, cea mai mare supărare a militarilor o reprezintă nivelul salarizării.

„Cei 1.524 lei net sunt completați cu o normă de hrană de 34 lei/zi, care mai ales în perioadele în care aceștia execută exerciții și aplicații în poligoane sunt insuficienți pentru un trai decent. În plus, sunt unități unde, printr-un ordin abuziv, soldații sunt obligați să mănânce contra-cost, mâncarea servită de firme private, contractoare ale MApN. În aceeași situație se regăsesc inclusiv tinerii subofițeri (sergent, sergent major), care au o soldă aproape similară cu soldații. De multe ori, soldații, gradații și subofițerii Armatei Române apelează la joburi extra-militare (taximetriști, zugravi/zidari, curierat, agenți de pază etc.) part-time, pentru a-și completa veniturile modeste. Supuși regulamentelor militare stricte, nu pot avea o reprezentare sindicală care să le reprezinte drepturile și nevoile, în fața conducerii MApN. Cu ore suplimentare lucrate și de multe ori neplătite sau nerecuperate, soldații români părăsesc tot mai des sistemul militar, spre ocupații mai bănoase și un trai decent”, a mai afirmat Manuel Vlăduț.





Semnal de alarmă: „Este momentul alocării a 2,5% din PIB pentru apărare și pentru o salarizare decentă

Vremurile de altădată, când tinerii își îndreptau pașii spre o carieră militară, ghidați fie de un spirit patriotic, fie de siguranța unei slujbe plătite corect, par să fi apus. În prezent, Armata se confruntă cu un exod de personal. Tot mai mulți tineri renunță la uniforma militară, chiar și la numai câteva luni după ce au îmbrăcat-o; nici faptul că trebuie să returneze statului român banii cheltuiți pentru școlarizarea lor nu îi mai convinge să respecte prevederile contractuale încheiate în momentul angajării.



„Ordinul Militar al Veteranilor dorește să tragă un semnal de alarmă încă o dată, asupra exodului de personal - în special din rândurile soldaților gradați profesioniști- datorat proastei salarizări! Este momentul - în condițiile războiului de la granițele noastre - și a realocării a 2,5% din PIB pentru apărare, ca MApN să acorde o salarizare decentă acestei categorii de personal - soldații profesioniști! Criza de personal din unități este reală, iar meseria de militar (care nu este înscrisă nici măcar în COR - Clasificarea Ocupațiilor din România) devine din ce în ce mai neatractivă. Totodată, Ordinul Militar al Veteranilor a inițiat demersurile pentru susținerea unei salarizări decente a soldaților profesioniști, în Parlamentul României”, a mai precizat președintele Manuel Vlăduț.


Astfel, organizația a sesizat comisiile de apărare ale cele două camere ale Parlamentului despre necesitatea acordării unei mai mari atenții nivelului de salarizare, în scopul atragerii și fidelizării personalului. 



Comentează știrea

Mihai
1 aprilie 2022
Armata

Foarte bine descrisa situația, dar prea puțin ca să fie perfecta.

Dorin
7 aprilie 2022
Lipsa educatiei

Nu crerd ca e vorba de salari pentru ca armata are salari foarte mari in comparati cu alte meseri............Eu cred ca problema este la noile generatii .Nu mai vor sa fie seriosi , nu mai vor ordine si disciplina si nu in ultimul rand nu le place scoala . Daca mergeti in curtea unui liceu , indiferent care , sau unde o sa vedeti cat de urat se comporta asta asa ca sa fiu politicos in exprimare............ Toti viseaza sa castige bani cat de multi si ne munciti .

Pagina a fost generata in 1.3497 secunde