Investiție de amploare în Armată! Mașini blindate de milioane de euro!

2343
Investiție de amploare în Armată! Mașini blindate de milioane de euro! - fondarmatavehicule-1639586027.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Apărării Naționale (MApN) intenționează să doteze Armata României cu 1.059 de autovehicule tactice blindate de tip ușor. Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost făcut public la sfârșitul săptămânii trecute.

Astfel, potrivit proiectului, costurile estimate de achiziție pentru cele 1.059 de vehicule se ridică la 3,688 miliarde de lei (745 de milioane de euro), fără TVA, incluzând și echipamentele care vor fi puse la dispoziție ca material client, adică 3.482.530 de lei sau aproximativ 700.000 euro per vehicul.

Din numărul total de vehicule, 881 vor fi direcționate către Forțele Terestre, 22 către Forțele Aeriene, 16 către Forțele Navale, 49 vor reveni Comandamentului Logistic Întrunit, 40 merg la Statul Major al Apărării/Conducere Strategică, iar 51 vor ajunge la Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale.

Prin contractul multianual de furnizare se vor achiziționa următoarele variante de realizare/configurații: autovehicul tactic blindat de tip ușor – varianta de bază (transport personal), autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare, autovehicul tactic blindat de tip ușor cu turelă telecomandată, autovehicul tactic blindat de tip ușor desinat transportului echipei anticar dotată cu instalații portabile de lansare a rachetelor tip SPIKE Long Range, autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat pentru tractare aruncător cal. 120 mm, autovehicul tactic blindat de tip ușor adaptat cu aruncător cal. 81 mm, autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare CBRN, autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru cercetare de geniu, autovehicul tactic blindat de tip ușor pentru evacuare răniți MEDEVAC.

Documentul dat publicității indică faptul că Ministerul Apărării vrea să cumpere produse similare cu cele livrate altor state membre NATO.

„Pentru Armata României este fundamental ca pentru dezvoltarea capacității de apărare a României să se introducă în înzestrare Autovehicule tactice blindate de tip ușor, denumite în continuare ATBTU, cu performanțe ridicate, pentru care fabricația unor componente să se realizeze pe teritoriul României. De asemenea, fabricarea, integrarea și mentenanța ATBTU pe durata ciclului de viață trebuie să se realizeze la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură să îndeplinească aceste activități și în situații de criză sau război”, se precizează în document.

Ministerul Apărării Naționale explică faptul că achiziția era necesară din cauza deficitului de autovehicule blindate de tip ușor, varietății de mijloace neblindate existente în dotare, vechimii mare în serviciu, gradului de uzură fizică și morală acumulat, scoaterii din fabricație a unor subansambluri și piese de schimb, precum și a calității slabe a unor subansambluri și piese. Aceste neajunsuri au condus la creșterea costurilor de mentenanță, precum și la dificultăți de menținere în stare operațională a parcului de autovehicule din dotare, mai precizează MApN.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3909 secunde