Șeful Statului Major al Apărării: „Forțele Navale au șansa să fie foarte bine înzestrate”

1062

Articole de la același autor

Conducerea forței militare a României este preocupată să construiască „armata de care vom avea nevoie în viitor, nu cea de care aveam nevoie acum zece ani”. Afirmația a fost făcută de generalul – locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, într-un material prezentat de Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale. Printre altele, se dorește achiziționarea de autovehicule de teren blindate și neblindate, autovehicule blindate ușoare, sisteme mobile de război electronic.

Faptul că, începând din 2017, au fost alocați 2% din PIB pentru apărare, s-a văzut în dotările destinate militarilor, printre care și Forțelor Navale, a subliniat generalul Daniel Petrescu.

„Forțele Navale au șansa să devină foarte repede bine înzestrate, în condițiile încheierii și semnării contractului privind corvetele multifuncționale și modernizarea celor două fregate.Sunt două chestiuni aici. Pe de o parte, trebuie să ne pregătim și să fim în măsură să luptăm, dacă e cazul, mâine, cu tehnica pe care o avem în acest moment. Iar pe timpul exercițiilor exersăm instruirea trupelor, verificăm starea de operativitate a tehnicii pe care o avem în acest moment. Pe de altă parte, desfășurăm programele multianuale de înzestrare. Și, pentru că a venit vorba de programele multianuale de înzestrare, se văd rezultatele alocării, începând cu 2017, a 2% din PIB pentru apărare. Din această sumă alocată MApN, în medie, peste 25% este alocată programelor de înzestrare. Au fost câteva succese importante. În primul rând, încheierea – am fost de curând la Fetești – intrării în înzestrare a primei escadrile de F-16. Apoi, programul de înzestrare privind radarele multifuncționale cu bătaie mare TPS 77.

Anul acesta, a fost semnat contractul pentru sistemul de rachete de coastă, important pentru Forțele Navale. Anul trecut, un prim lot de Piranha V a intrat în dotarea Brigăzii Multinaționale. Cel de-al doilea lot de Piranha V este în testare, în Poligonul Cârțișoara, și, până la sfârșitul anului, va intra tot în dotarea unui batalion din cadrul Brigăzii Multinaționale. Anul viitor, vor intra în dotare derivatele pe Piranha V. Desfășurăm programe care se văd mai puțin, cum este, de exemplu, cel de autovehiculele multifuncționale pe roți. Au intrat în înzestrare sistemele HIMARS și PATRIOT. Pentru anul viitor, ne străduim să intre în dotarea Forțelor Terestre sistemul UAS tactic-operativ”, a afirmat șeful Statului Major al Apărării.

Iar intențiile de dotare nu se opresc aici.

„Sunt în atenția noastră autovehiculele de teren blindate și neblindate, autovehicule blindate ușoare, sisteme mobile de război electronic. Ne preocupă, pe de o parte, ca tehnica nouă să intre în dotarea unităților și marilor unități, să operaționalizăm, la timp, această tehnică și, în același timp, să creăm capacitatea pentru industria națională de apărare să poată să susțină, măcar cu reparații, tehnica pe care o primim în înzestrare”, a mai arătat generalul.

„Construim armata de care vom avea nevoie în viitor”

De asemenea, șeful Statutului Major al Apărării a arătat că în perioada următoare, puitorul de mine și plase 274 „Viceamiral Constantin Bălescu” a participat la Operația EUNAVFOR MED Irini, iar fregata „Regina Maria” se pregătește pentru dislocarea în cadrul grupării navale permanente a NATO, atunci când va intra în Marea Neagră. „Am participat la o serie de exerciții în Marea Neagră și în Marea Mediterană. Avem nevoie de aceste capabilități pentru a intra în dotarea Forțelor Navale. Ne preocupă ca, prin capabilitățile pe care le dobândim, să nu construim armata de care aveam nevoie acum zece ani, ci să construim armata de care vom avea nevoie în viitor”, a subliniat generalul Daniel Petrescu.

Este nevoie de această pregătire, în condițiile în care rolul României în structurile NATO și U.E., ca țară riverană Mării Negre, este important.

„A apărut o strategie militară a NATO, care pune foarte mare accent pe identificarea amenințărilor la adresa Alianței și pe modul de contracarare a acestor amenințări. Derivat din strategia militară este conceptul de descurajare și apărare a zonei euroatlantice, un concept care va influența modul în care ne organizăm planurile permanente de apărare și planurile de contingență, inclusiv în regiunea Mării Negre și la flancul estic. Deci, este un proces strategic de planificare cu influențe și ramificații la toate nivelurile: strategic, operativ și tactic”, a arătat generalul. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.394 secunde