Preotul de la Cotu Văii a fost pedepsit, în Săptămâna Patimilor, cu șase ani de închisoare

2023
Preotul de la Cotu Văii a fost pedepsit, în Săptămâna Patimilor, cu șase ani de închisoare - d08c2f52950100b965171b953f7fd8b7.jpg

Articole de la același autor

Fostul preot de la Cotu-Văii, Valentin Petrea, judecat pentru comiterea mai multor fapte de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, toate în formă continuată, a fost condamnat de Tribunalul Constanța la șase ani de închisoare cu executare. Cealaltă persoană judecată alături de el, respectiv fosta contabilă a parohiei, Iuliana Denisa Brătan, a fost condamnată la cinci ani de închisoare, iar după executarea pedepsei i se interzice, pentru o perioadă de patru ani, dreptul de mai fi contabil. Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Constanța.
Potrivit anchetatorilor, începând din vara anului 2004, Petrea "a elaborat un plan infracțional de amploare, ce a vizat obținerea într-o perioadă scurtă de timp a unor sume importante de bani, prin inducerea în eroare a reprezentanților unor instituții bancare". Procurorii au stabilit că, pentru a-și duce planul la bun sfârșit, parohul s-a folosit de încrederea familiei sale, dar și a enoriașilor. El ar fi indus în eroare, în afară de propria familie, alte 15 persoane, pe care le-a determinat să semneze, în calitate de giranți, mai multe contracte de împrumuturi bancare, susținând că banii astfel obținuți vor fi folosiți pentru renovarea și modernizarea bisericii și a casei parohiale. Încă înainte de a-și pune planul în aplicare, preotul i-a cerut sfatul contabilei din cadrul Protoieriei Mangalia, Iuliana Denisa Brătan, care și-a dat acordul. Femeia a fost trimisă în judecată, alături de Petrea.
Conform anchetatorilor, în perioada iunie 2004 - octombrie 2005, preotul și contabila au intrat, în total, în posesia sumelor de 509.625,71 de lei și, respectiv, 37.322 de euro. În 2005, întreaga poveste a ieșit la iveală când oamenii au început să primească somații de la diferitele instituții bancare pentru a achita mai multe datorii. Confruntat cu această situație, părintele a pretins că este vorba despre simple neînțelegeri, dar, la începutul anului 2006, preotul paroh a fugit din țară, cu tot cu banii și cu mai multe obiecte de cult din biserică. El a fost depistat, după mai bine de un an, și băgat după gratii.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5102 secunde