În urma defilării sale în costum de nazist

Primarul Radu Mazăre este cercetat penal de Parchetul General

1334
Primarul Radu Mazăre este cercetat penal de Parchetul General - 311cf1b7f713e0e2233801f82486b33f.jpg
Procurorii Secției Urmărire Penală din cadrul Parchetului General, în urma unei sesizări anonime, trimisă pe mail-ul instituției, au demarat cercetările în ceea ce îl privește pe primarul constănțean Radu Mazăre. Potrivit procurorului Dana Tițian, consilierul Procurorului General, plângerea a fost primită, la începutul acestei săptămâni, și repartizată spre cercetare Secției Urmărire Penală.
Conform articolului 4 din OUG 31/2002, "utilizarea în public a simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe se pedepsește cu închisoarea de la șase luni la cinci ani și interzicerea unor drepturi".
Este foarte posibil ca dosarul să fie înaintat procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, competenți să soluționeze o astfel de plângere.
Amintim că, sâmbătă seara, în timpul unei prezentări de modă, Radu Mazăre a apărut într-o uniformă de ofițer german, alături de fiul său, îmbrăcat în ordonanță. Costumul de ofițer din armata germană avea însemnele svasticii pe curea.
Apariția primarului Constanței a fost îndelung comentată de presa locală și centrală, dar a și depășit granițele țării. La începutul acestei săptămâni, agențiile de presă și publicațiile din Italia, Croația, Bulgaria, Marea Britanie, Spania, Ungaria, Rusia și Franța au scris despre "generalul nazist" Radu Mazăre, despre un "primar român" care "jignește evreii după ce a defilat în uniforma de nazist", despre "un oficial cunoscut pentru acțiunile sale extravagante". Agenția France Presse (AFP) a relatat inclusiv despre reacția Centrului pentru Monitori-zarea și Combaterea Antisemitismului, care a solicitat procurorului general, Laura Codruța Kovesi, dar și liderului național al PSD, Mircea Geoană, să intervină în acest caz pentru a impune măsurile de rigoare.
"Indiferent dacă se află sub incidența legii, acest gest este plin de semnificații negative. Nu orice comportament poate fi încadrat la teribilism, pentru că domnul Radu Mazăre este o persoană publică și, dacă a îmbrăcat o vestimentație cu accente naziste, dă un semnal cu un impact puternic la nivel local. Este gravă situația în care s-a așezat, mai ales că l-a implicat și pe fiul său", a comentat cazul și Alexandru Florian, președintele executiv al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4022 secunde