Noi reguli în depistarea șoferilor beți

Probe de sânge direct la locul accidentului. Medicii de pe ambulanță, revoltați!

865
1
Probe de sânge direct la locul accidentului. Medicii de pe ambulanță, revoltați! - noireguliladepistareasoferilorbe-1410368966.jpg

Articole de la același autor

Codul Rutier prevede că polițiștii nu mai trebuie să-i ducă până la spital pe șoferii beți pentru a le afla alcoolemia din sânge. Probele de sânge pot fi luate direct la fața locului, de medicii de pe ambulanță. Așa spune în lege, în teren, însă, nimeni nu știe nimic… 


O nouă prevedere a Codului Rutier, intrată în vigoare la începutul lunii septembrie, nemulțumește cadrele medicale de la Ambulanță. Noutatea legislativă prevede că echipajele de prim ajutor, care vor ajunge la accidentele rutiere, vor putea să recolteze probe de sânge de la cei implicați pentru a le stabili alcoolemia. Până în prezent, recoltarea probelor biologice pentru stabilirea concentrației de alcool din sânge se făcea doar în cadrul spitalelor. Mai nou, însă, legislația stipulează: "Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezența unui polițist rutier (…), în următoarele spații ale instituțiilor medicale: în interiorul unităților de asistență medicală autorizată, în ambulanțe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcție, aparținând serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare, în interiorul unităților medico-legale". 


"Nu am fost înștiințați oficial!" 
Deși prevederea legală este deja în vigoare, reprezentanții Serviciului Județean de Ambulanță Constanța nu au primit nicio înștiințare oficială. "Nu am primit nimic oficial de la Ministerul Sănătății. Bineînțeles, pentru a putea interveni și în acest sens, va trebui să primim truse de recoltare a probelor, în prezent astfel de truse nefiind în dotarea ambulanțelor, și să se facă un instructaj cu angajații", a precizat dr. Ionuț Cealera, directorul medical al SAJ Constanța. Dispoziția nu este privită cu ochi buni de reprezentanții cadrelor medicale de prim ajutor, în condițiile unui sistem cu deficit de personal, dar cu un volum de muncă enorm. Drept pentru care, dr. Cristian Vasile Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România, a afirmat referitor la acest subiect: "Nu văd de ce aș întârzia stabilizarea pacientului într-un spital, pentru a-i recolta, eu, probele biologice. În ambulanță nu se pot face analize. Totodată, trusa de recoltare s-a aflat dintotdeauna la Poliție, nu la noi. Având în vedere lipsa de personal, nu știu cum ne-am putea descurca și cu această nouă responsabilitate", a explicat medicul, potrivit adevarul.ro. În plus, stabilirea alcoolemiei poate fi făcută doar de un echipaj cu medic, nu de asistenți sau paramedici, ceea ce înseamnă o presiune în plus pe aceste echipaje și așa insuficiente. 


Comentează știrea

admirator
11 septembrie 2014
ei, sa vezi

ce nu pot face ei si i-a apucat revolta... (sunt platiti sau doar au ordin sa se revolte?)... dar se iau probe obligatoriu, sau daca beatul refuza, nu se atinge nimeni de el, ca pina acum?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4849 secunde