Procurorii au propus arestarea preventivă în lipsă a viceprimarului de la Cogealac, Mihai Dore

744
Procurorii au propus arestarea preventivă în lipsă a viceprimarului de la Cogealac, Mihai Dore - 1c636ab0bfdb130a151a5578a55d0864.jpg
Vineri, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța au propus arestarea preventivă în lipsă a viceprimarului de la Cogealac, Mihai Dore, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice și de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, întrucât se sustrage urmăririi penale.
Anchetatorii spun că, deși la data de 3 august 2010, Dore a fost externat din spital și a fost citat în mai multe rânduri, el nu s-a prezentat la procuror, așa încât s-a constatat că se sustrage urmăririi penale.
Propunerea de arestare în lipsă a lui Mihai Dore va fi judecată sâmbătă, la ora 12, de magistrații de la Judecătoria Constanța.
Mihai Dore - viceprimarul comunei Cogealac, cel care a fost, de altfel, printre persoanele care au suferit vătămări corporale în timpul revoltei conduse de Cati Hristu, refuză să se prezinte în fața procurorilor pentru a fi audiat. Din câte se pare, rolul jucat de Mihai Dore în scandalul care a depășit granițele țării ar fi unul major. "Norocul" lui, până acum, a fost că s-a regăsit printre cele cinci persoane rănite în conflict. Așa se face că, pe de o parte, internarea sa în spital a devenit un avantaj, pentru că altfel ar fi fost posibil să facă parte din "lotul" care a fost deja arestat de judecătorii constănțeni.
Viceprimarul de la Cogealac a fost, în urmă cu doar câteva zile, externat, dar refuză, în mod constant, spun procurorii, să se prezinte în vederea audierilor, existând suspiciuni că s-ar sustrage cercetărilor.
Faptele reținute în sarcina lui Dore de către procurori sunt că, la inițiativa primarului Cati Hristu, începând cu săptămâna 19 - 25 iulie 2010, ar fi pus la cale ca, prin orice mijloace, să îi determine pe angajații firmei CEZ România SRL și partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic pe raza comunei Cogealac, așa încât o altă firmă, SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanța, agreată de Consiliul Local și primar, să instaleze parcul eolian energetic.

Protestatari plătiți
Așa se face că, la inițiativa primarului, viceprimarului și a apropiaților sau rudelor acestora, în dimineața zilei de 26 iulie 2010, în fața Primăriei Cogealac a fost organizat un miting de protest, fără autorizarea sau înștiințarea organelor de poliție, la care au participat peste 100 de persoane.
Procurorii susțin că au informații din care rezultă că primarul Cati Hristu ar fi plătit persoane și din alte localități pentru a participa la mitingul privind evacuarea firmei CEZ de la punctele de lucru de pe raza comunei Cogealac.
În fața mulțimii adunate, primarul ar fi informat cetățenii prezenți despre faptul că CEZ nu are autorizație de construcție legală, pentru că, în opinia sa, autorizația emisă de Consiliul Județean Constanța, în temeiul dispozițiilor Legii nr. 50/1991, ar fi ilegală, deoarece nu ar fi avut la bază și avizul favorabil al Primăriei și Consiliului local Cogealac.
După ce ar fi discutat cu cetă-țenii, primarul ar fi incitat persoanele adunate la așa-zisul miting să se deplaseze împreună pe câmp, la punctele de lucru ale firmei CEZ. Așa se face că zecile de persoane s-au urcat în peste 40 de autovehicule, printre care și cele două microbuze ale Primăriei și un utilaj tip Caterpilar, și s-au deplasat la punctele de lucru ale firmei CEZ.

Din victimă, acuzat
Acolo, mulțimea condusă de viceprimar și ceilalți inculpați i-a determinat prin forță pe reprezentantul firmei partenere CEZ și pe agenții de pază care asigurau paza perimetrului îngrădit (pe un teren închiriat de firmă de la proprietar) să părăsească perimetrul, unele persoane smulgând țărușii și gardul împrejmuitor.
De la acest prim punct de lucru, mulțimea condusă de primar, viceprimar și ceilalți învinuiți s-a deplasat la un al doilea punct de lucru, situat lângă DJ226A Cogealac - Râmnic, unde a pătruns cu forța în perimetrul păzit de agenții de pază ai SC ROMNAȚIONAL SRL Constanța, sprijiniți și de o echipă de intervenție înarmată cu puști cu bile de cauciuc.
Mulțimea nu s-a supus solicitărilor celor șase polițiști aflați la fața locului de a nu recurge la violențe, iar mai multe persoane au smuls țărușii de susținere ai gardului împrejmuitor și au aruncat cu aceștia spre agenții de pază, apoi au aruncat și cu pietre și bolovani, iar învinuitul Pavel Copilescu chiar a intrat cu utilajul Caterpilar în perimetrul îngrădit spre agenții de pază. După efectuarea a cel puțin trei focuri de avertisment în plan vertical, doi dintre agenții de pază au executat focuri de armă cu bile de cauciuc spre picioarele persoanelor din mulțimea agresivă, așa încât au fost rănite cinci persoane. Dintre răniți, Mihai Dore și fratele acestuia, Nicolae Dore, au fost spitalizați, primul cu o plagă împușcată toracică, iar cel de-al doilea a suferit o plagă împușcată abdominală care i-a pus viața în primejdie, Laurențiu Ruscu, Ilie Coman și Daniel Cornea au primit îngrijiri medicale ambulatorii.
Magistrații constănțeni au dispus, în urmă cu aproape două săptămâni, arestarea preventivă a primarului Cati Hristu și a încă cinci localnici, Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitică Lenu și Florian Barbu.
Așa se face că viceprimarul Mihai Dore, deși a fost rănit în incidentul de la Cogealac, este considerat de anchetatori unul dintre vinovații producerii scandalului care a făcut înconjurul țării.
Primarul Cati Hristu este acuzat de comiterea infracțiunilor de instigare publică și apologia infracțiunilor, iar ceilalți cinci localnici arestați, de ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, în formă agravantă, la care se adaugă, în cazul tuturor, comiterea infracțiunii de asociere pentru săvârșirea de infracțiuni.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.225 secunde