Promenada de la plaja Modern, revendicată de foștii proprietari

2221
6

Articole de la același autor

O familie din Constanța se luptă, de peste două decenii, să recupereze o proprietate de care a fost expropriată cu câțiva ani înainte de Revoluție. Astăzi, pe terenul respectiv se află promenada din dreptul plajei Modern, iar solicitanții sunt hotărâți să obțină restituirea în natură a terenului, nu o compensare în bani!

Familia Coca se zbate, de ani buni, să reintre în posesia unei proprietăți pe care, până în anul 1985, a avut-o pe faleza Constanței, mai precis în dreptul plajei Modern. Olga Coca și soțul acesteia, Nicolae, au locuit împreună cu cei doi copii pe strada Mircea cel Bătrân, numărul 56A. Aveau o proprietate de aproximativ 225 mp și, după cum ne-au mărturisit urmașii celor doi, încă mai pot identifica limitele gospodăriei. "Tatăl meu a plantat în colțurile curții, un dud și o salcie. Și astăzi mai pot fi văzuți acești copaci, cum de altfel, tot el a plantat și oțetarii care au împânzit malul falezei și astăzi îi oferă stabilitate", ne-a spus fiica fostei proprietare.

În vara lui 1985, familia a fost expropriată, în baza Decretului 141, pentru că în zonă urmau să fie ridicate blocuri. Construcțiile nu au mai fost însă ridicate, iar în prezent pe locul respectiv este promenada din dreptul plajei Modern.

În 1992, familia Coca a demarat demersurile pentru recuperarea proprietății, adresându-se tuturor instituțiilor cu rol de răspundere în domeniu. Iar în 2005, prin sentința civilă 1431 a Tribunalului Constanța, magistrații le-au recunoscut dreptul asupra terenului respectiv de pe faleza Constanței. De atunci, însă, nu s-a schimbat nimic.

În urma unei adrese transmise de Primăria Constanța, reprezentanții respectivei instituții motivau astfel faptul că nu a fost restituită proprietatea, așa cum solicitau petenții: "Cererea a fost respinsă, motivat de faptul că terenul a trecut în proprietatea statului și în prezent este afectat de spații verzi, neîncadrându-se în prevederile art. 36 din Legea 18/1991".

Solicitarea, în atenția unor avocați din București

Între timp, toate solicitările realizate în baza Legii 10/2001 au ajuns în atenția unui cabinet de avocatură din București. "În baza Contractului de Asistență, consultanță juridică și soluționarea notificărilor formulate în baza Legii 10/2001, cu respectarea prevederilor Legii 165/2013, nr. 125293/19.09.2014, Serviciul de soluționare a notificărilor formulate în baza Legii nr. 10/2001 a fost externalizat de către Municipiul Constanța către Cabinetul Individual Elena Mădălina Ivănescu și Georgiana Raluca Trandafir din București", se ara-tă într-o adresă transmisă de reprezentanții respectivului cabinet, prin care foștilor proprietari le sunt solicitate, din nou, toate actele.

"Ne-au fost solicitate din nou copii legalizate ale actelor, pentru a dovedi că avem dreptul asupra proprietății. Aceștia au actele de la Primăria Constanța, dar doresc să le transmitem și noi", ne-au precizat foștii proprietari.

Mai mult, în adresa transmisă se atrage atenția că "nedepunerea respectivelor înscrisuri în termen de 120 de zile de la primirea solicitării atrage respingerea notificării".

"Nu vrem bani, vrem fosta proprietate!"

Foștii proprietari sunt deciși să se lupte pentru restituirea în natură a vechii proprietăți, iar nu pentru compensații bănești. "Așa cum s-a putut să fie restituite proprietăți în dreptul blocului-creion din zonă, pe fosta stradă Cărămidari, nouă de ce să nu se poată să ne fie restituit terenul? Nu dorim să ne dea bani, ci terenul respectiv!", au mai subliniat Olga Coca și urmașii acesteia. 

Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

nae
19 mai 2015
iar umblati cu smecherii

O iei si apoi o dai la machedoni sa faca circiumi ,NU !!! sa-ti dea in alta parte in schimb,atit a mai ramas si constantenilor ,plimbarea.

dan
19 mai 2015
Coca , acel teren este de interes public !

I-ati despagubirile si lasa-ne ! Faleza nu trebuie sa dispara !

proprietar
19 mai 2015
revendicare

Daca nu stiti despre ce este vb ,nu mai comentati degeaba! Acolo au fost case si este dreptul meu de a primi terenul ! Iar acel loc nu se poate denumi promenada , in felul cum arata !!!!!!

maria
19 mai 2015
eu zic sa te duci la balceanca

Coca

Cristian Cosmin
20 mai 2015
Zi zau

In momentul in care iti ceri proprietatea inapoi, iar acesta este folosita in folosul orasului, dar nu accepti bani sau sa ti se dea un teren in alta parte, atunci ceva e putred. Nu cred ca o sa pui tu castraveti acolo sau o sa cultivi cartofi. Sa fim seriosi. Nici macar casa nu poti sa iti faci acolo! Si nu te intereseaza daca arata jalnic. Nu cred ca o sa iti iei tu acest teren si o sa il lasi sa deserveasca ca si pana acum! Sper nici un judecator cu capul pe umeri sa nu-ti dea acest teren! Daca se intampla asa, PROMIT ca voi face tot ceea ce pot pentru a modifica acesta lege facuta PROST! Inainte sa ceri ceva, incearca sa gandesti! Daca nu ai cu ce sa gandesti ... naspa! Numai bine! P.S. Nu te sinchisi sa-mi raspunzi ;)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3248 secunde