Regulamentul instanțelor judecătorești a fost modificat

241

Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești a fost modificat recent, după ce un act normativ în acest sens a intrat în vigoare la sfârșitul anului 2012.


Actul normativ publicat recent introduce o noua obligație a judecătorilor, aceea de a informa cât mai repede președintele instanței în cazul în care s-a demarat o acțiune penală împotriva sa:  "și să aducă de îndată la cunoștință președintelui instanței în care funcționează punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva sa din momentul în care a luat cunoștință de aceasta".


Și în ceea ce privește conducerea instanțelor, Hotărârea CSM introduce noi prevederi. Mai exact, este vorba de președintele instanței, care va avea o nouă atribuție, aceea de a lua măsurile necesare pentru că, în intervalul de timp dintre punerea în mișcare a acțiunii penale și suspendarea din funcție de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a unui judecător de la curtea de apel/tribunal/judecătorie, acesta să fie înlocuit din ședințele de judecată, după regulile aplicabile în caz de absență.


Totodată, actul normativ stabilește că președintele poate fi ajutat de unul sau doi vicepreședinți, în funcție de volumul de activitate și de complexitatea cauzelor. Concret, potrivit actului normativ, "la curțile de apel, președintele poate fi ajutat, de regulă, de doi vicepreședinți, la tribunale și tribunale specializate președintele poate fi ajutat de unul-doi vicepreședinți, iar la judecătorii președintele poate fi ajutat de un vicepreședinte". Aceasta în condițiile în care, până în prezent, nu se făcea nicio deosebire între curțile de apel și tribunale în sensul că la ambele instituții, președintele este ajutat de unul sau doi vicepreședinți.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 02 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Cum se modifică taxa de poluare auto?
Pagina a fost generata in 0.5701 secunde