Regulile depășirii bicicletelor în trafic, ignorate de șoferii indisciplinaţi

1584
Numărul bicicliștilor pe șosele este în creștere. Ba chiar pentru a încuraja această formă de deplasare, după reabilitare, pe arterele principale ale Constanței vor fi piste dedicate bicicliștilor. Dar mai este de lucrat la ceea ce presupune respectarea regulilor. De exemplu, sunt destui șoferi care nu știu cum anume trebuie depășite bicicletele, în trafic.

Deplasarea cu bicicleta este încurajată, la nivel european, de multe state, ca măsură de protejare a mediului. Inclusiv la nivelul urbei de la malul mării, toate proiectele cu finanțare europeană care vizează reabilitarea prevăd realizarea de piste pentru biciclete pe toate arterele principale. În același timp însă este nevoie de o educație a participanților la trafic, atât a șoferilor, cât și a bicicliștilor, pentru respectarea regulilor în trafic. Dovadă că la acest capitol mai sunt aspecte de îndreptat stă și faptul că, la fiecare acțiune de control, polițiștii au fost „darnici” cu amenzile. De exemplu, la o acțiune recentă, desfășurată în această vară la nivelul județului Constanța, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier și de la formațiunile din mediul rural au aplicat nu mai puțin de 151 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de aproximativ 62.000 de lei, din care cele mai multe pentru nerespectarea legislației privind deplasarea cu bicicleta.

Prin urmare, specialiștii care derulează, la nivel național, campania „Treaz la volan” au sintetizat principalele aspecte pe care trebuie să le aibă în vedere participanții la trafic cu privire la deplasarea cu bicicletele. În primul rând, șoferii sunt atenționați să acorde atenție depășirii acestor mijloace de deplasare. „Conform legislației, pentru a te asigura că lași spațiu suficient între tine și bicicletă, trebuie să încalci sau să depășești marcajul ce desparte benzile sau sensurile de mers. Dacă te deplasezi cu o viteză mai mică de 50 km/oră, trebuie să treci cu roțile peste marcajul ce desparte benzile sau sensurile de mers în timpul depășirii. Dacă rulezi cu o viteză mai mare de 50 km/oră, trebuie să depășești cu o jumătate de mașină marcajul rutier ce desparte benzile sau sensurile de mers”, subliniază specialiștii „Treaz la volan”.

Reamintim că aceste reguli au intrat în vigoare după modificarea OUG 195/2002 (Codul Rutier), în toamna lui 2021.

Cum trebuie să fie echipate bicicletele

La rândul lor, bicicliștii trebuie să respecte o serie de reguli. „Pentru a putea circula pe drumurile publice, bicicleta trebuie echipată corespunzător, cu: claxon sau clopoțel (claxoanele pot fi și similare ca intensitate/ tonalitate cu cele ale autovehiculelor), dispozitiv de frânare eficient, sistem adecvat şi funcţional de direcţie. Dacă se circulă noaptea (sau pe vizibilitate redusă – adică seara/ dimineaţa/ când plouă/ este ceaţă), este obligatoriu ca bicicleta să aibă: far galben sau alb, în faţă, și stop de culoare roşie, în spate – pot fi clasice sau LED-uri; cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant (catadioptri), vizibil, de culoare roşie, amplasat în spatele bicicletei; elemente reflectorizante/ catadioptrii/ ochi-de-pisică sau benzi reflectorizante pe anvelope/ spițe care trebuie să descrie un cerc continuu în mers”, au mai arătat reprezentanții „Treaz la volan”.

Cu bicicletele se poate circula pe pistele dedicate, pe acostament (partea laterală a șoselei) sau pe prima bandă, respectând sensul de mers. Este interzisă deplasarea cu bicicleta pe trotuar (cu excepţia cazului când pe trotuar sunt amenajate piste special destinate bicicletelor), pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament (exceptând cazurile în care trebuie se impune încadrarea regulamentară pentru a vira la stânga în intersecții), cât și pe sectoarele de drum semnalizate cu „Accesul interzis bicicletelor”. În afara orașului, se poate circula cu bicicleta pe drumurile europene și naționale (exceptând cazul în care există indicatoare care interzic acest lucru), dar nu și pe autostradă. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6393 secunde