Polițiștii de la Rutieră vor ține evidența șoferilor care urmează cursuri de conducere defensivă

1343
Polițiștii de la Rutieră vor ține evidența șoferilor care urmează cursuri de conducere defensivă - sus-1658350169.jpg

Articole de la același autor

Polițiștii rutieri vor ține evidența câți șoferi urmează cursuri de conducere defensivă și câți dintre aceștia vor mai fi implicați în accidente de circulație. Proiectul legislativ care reglemenează această nouă îndatorire a oamenilor legii a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

În ianuarie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial Legea 20/2022 privind completarea OUG 195/2002 în sensul introducerii „cursurilor de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă”. Astfel, orice șofer care dorește va putea urma un astfel de curs. Nu este impusă o obligativitate decât pentru anumite categorii de șoferi, respectiv pentru cei care conduc autospeciale: polițiști, pompieri, paramedici, jandarmi etc. Pentru a-i încuraja pe cât mai mulți deținători de permise auto să frecventeze respectivele cursuri, statul oferă posibilitatea ca costurile acestora să fie deduse din impozitul pe venit ale persoanelor respective, ale părinților – dacă este vorba de tineri care nu obțin venituri – sau ale firmelor angajatoare, dacă acestea achită cheltuielile.
 

Pentru a avea o imagine clară asupra eficienței acestei noi măsuri, Ministerul Afacerilor Interne vrea să fie ținută o evidență: câți șoferi urmează aceste cursuri defensive, care este identitatea lor și dacă, ulterior absolvirii cursurilor, sunt implicați în accidente rutiere. Drept pentru care, printr-un proiect legislativ publicat miercuri, 13 iulie, spre dezbatere publică, aceste atribuții au fost date către serviciile de poliție rutieră.
 

„Astfel, în temeiul actului normativ de nivel superior referit, a fost elaborat proiectul de ordin prezentat, în cuprinsul căruia sunt reglementate următoarele aspecte:


-competența poliției rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române de a ține evidența conducătorilor de vehicule care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensitve, precum și de a evalua anual eficiența absolvirii acestor cursuri prin raportare la numărul accidentelor de circulație în care au fost implicați conducătorii de vehicule care au urmat un curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducee auto defensiă;


-modalitatea prin care se ține, se constituie și se actualizează evidența conducătorilor de vehicule care au absolvit cursuri în domeniul conducerii defensive;

-competența Inspectoratului General al Poliției Române de a solicita Autorității Rutiere Române să-i comunice centralizat datele conducătorilor de vehicule care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive în cadrul școlilor de conducători auto”, se arată în referatul de aprobare al ministerului.
 

Reamintim că s-a luat decizia introducerii cursurilor de conducere defensivă în vederea reducerii numărului de accidente rutiere care plasează România printre primele locuri, la acest capitol, în Uniunea Europeană.
 

În momentul de față, sunt puține școli auto la nivelul țării care au inclus în programă, în mod special, cursuri de conducere defensivă. Un promotor înverșunat al acestei noțiuni este fostul campion Titi Aur, care a atras atenția în repetate rânduri, ce înseamnă „conducere defensivă”: conștientizarea riscului în trafic, cunoașterea comportamentului vehiculului în situații critice și a modului corect de a reacționa pentru a ieși în siguranță din respectiva situație și adoptarea unei atitudini defensive, de apărare, menită să prevină situațiile limită sau accidentele rutiere. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4936 secunde